Élet-Stílus

Ezt teszi az emberrel a 100%-os tisztaságú kokain

Dévai László
Dévai László

ÚJSÁGÍRÓ. 2017. 05. 25. 14:28

Előző héten az Egyesült Királyságban kiadtak egy figyelmeztetést, miszerint extrém tisztaságú kokain terjed a drogpiacon. A szakértők elmondták, hogy szer nem úgy tiszta, vagy ütős, mint ahogy azt a kisstílű dílerek szokták állítani a saját pancsolt, vacak minőségű produktumaikról, hanem úgy tiszta, mint a laboratóriumi körülmények között előállított gyógyszerek.

100%, vagyis teljesen tiszta

Ahhoz, hogy megértsük, mit jelent a 100%-os kokain, tisztában kell lennünk azzal, hogy az átlagos, nyugat-európai piacokon előforduló, jó minőségű szerek tisztasága többnyire 40% fölötti, ez alatt csak rossz, veszélyes anyagokat lehet kapni, amelyekről azt sem lehet tudni, hogy mit tartalmaznak.

Miért veszélyes a tiszta kokain?

Ha a fenti gondolatmenetet folytatjuk, akkor oda lyukadunk ki, hogy a magas tisztaságú kokain kevésbé veszélyes, mint az alacsony, ám ez korántsem igaz. A Vice megkérdezte erről David Nutt, pszichiátert, neurofarmakológus drogszakértőt, aki korábban állami drogtanácsadóként is dolgozott.

Nutt elmondta, hogy a 100%-os kokaint nem az utcákon kell keresni, mivel arra nem bukkan csak úgy rá az ember.

Ez nem olyan anyag, amit háromajtós Hyundai-okból árulnak a kis utcákban.

A szakértő szerint annak, aki ki akarja próbálni, milyen a teljesen tiszta “kóla”, az internet sötét oldalán, vagyis a dark weben kell keresgélnie. Röviden: ez a világháló törvényen kívüli része, ahol drogot, szerveket, gyerekeket, pedofil pornót és fegyvereket adnak-vesznek az emberek.

Elképesztő dolgokat találtak a sötét weben
Drogok, hamis papírok, gyermekpornó – és mi található ezen túl a sötét weben? A Reddit fórumozói megosztották eddigi legbizarrabb tapasztalataikat.

A szuperkokain testre és szellemre gyakorolt hatása rendkívül hasonló a sima kokainéhoz, ám akadnak fontos különbségek. Amikor nem teljesen tiszta szert fogyaszt az ember, akkor az első adag után sokszor szinte rögtön újabb és újabb löket kell, ám 100%-osnál erre semmi szükség. Nagyjából a hatásmechanizmusuk is hasonlóan működik, a hirtelen felszabaduló energiával az ember azonnal kezdeni akar valamit, táncolni, futni, szexelni, stb.

Az intenzív érzések miatt aztán a második körben a fogyasztó könnyen érezhet szorongást, sőt, olykor jöhetnek pánikrohamok is. Nem elhanyagolható különbség az sem, hogy míg a sima szernél csak “kicsit” emelkedik a hirtelen szívleállás esélye, addig a teljesen tisztánál ennek az valószínűsége a többszörösére nő.

Egy ponton túl a drogfogyasztó egyszerre fogja magát remekül, kirobbanóan energiukusnak, és borzasztóan elveszettnek érezni.

A legjobban talán a hatás időtartamát tekintve különbözik egymástól a két kokain, a pancsolt ugyanis képes olykor egészen rövid idő alatt kiürülni, míg a tiszta szó szerint egész éjszakán keresztül hat, amely úgy megterheli a keringést, hogy a szervezet egyszerűen nem bírja tartani a tempót, míg végül fel nem adja.

A lejövés maga a pokol

Ha ezek után sikerült túlélnünk az estét, akkor még ép ésszel túl kell lennünk a másnapon, vagyis a kiürülésen is. Leegyszerűsítve: ekkor a szervezet megpróbálja helyreállítani az egyensúlyt, amely depresszív állapottal, paranoid viselkedéssel, kimerüléssel és akár teljes összeomlással is járhat. Sok rendszeres kokain-fogyasztó másnap is használ valamiféle drogot, (sokszor épp kokaint) hogy el tudja viselni a lejövő időszakot.

A tiszta szernél talán annyival jobb a helyzet, hogy nincs vegyítve speed-del, közönséges hintőporral, vagy más ismeretlen szerekkel, így a másnap is valamivel elviselhetőbb, mintha kevert drogot fogyasztottunk volna.

Sokkal drágább

Azt mindenki magának dönti el, hogy mennyit ér meg neki egy szer, amelytől nagyobb az esélye a halálra, de ami biztos, hogy a teljesen tiszta kokain ára sokkal magasabb, mint az átlagosé. Nutt szerint nagyjából 90-100 font körüli összegért lehet kapni 1 grammot, ami megközelítőleg a másfélszerese a sima kokain árának.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.