Élet-Stílus

Jön a strandidő, de a medencék tele vannak fertőzéssel

Ha végre itt a nyár, és meleg az idő, az ember strandra jár, és közben nem is sejti, hogy ezzel mekkora veszélynek teszi ki magát. A medencék vize ugyanis – hála nemtörődöm, tudatlan embertársainknak – tele van mikroorganizmusokkal, amik igen kellemetlen betegségeket okozhatnak. Azoknak, akik most legyintenének, mondván, de hisz a medencék vizét épp ezért fertőtlenítik strandokon, van egy rossz hírünk. Tudunk olyan parazitáról, ami fittyet hány a klórnak, és aztán, ha megfertőzte az embert, a gyógyszereknek és antibiotikumoknak is ellenáll.

Egy friss amerikai kutatás megállapította, hogy a nyilvános medencék tele vannak hasmenésből származó kórokozókkal. Mégpedig azért, mert az emberek nem tudják, hogy hasmenéses tünetek után még két hétig nem szabadna medencébe menniük, sokan pedig egyáltalán nem zuhanyoznak le, mielőtt csobbannának. A felmérés eredménye szerint a felnőttek negyede, akár hasmenés után egy órával is hajlandó vízbe menni, míg több mint felük (52 százalék) soha nem zuhanyozik le előtte. Ennek ellenére hatvan százalékuk nem tartja nagy ügynek, ha úszás közben nyel egy kicsit a vízből. Bár a felmérés az Egyesült Államokban készült, nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy nagyjából érvényes fogadjuk el az egész fejlett világra, így Magyarországra is.

Fotó: Thinkstock

A nyilvános medencék tele vannak kórokozókkal. Minden egyes felnőtt ember, hacsak nem mosta meg magát alaposan, körülbelül 0,14 grammnyi fekáliát hagy maga után a vízben. A gyerekek valamivel többet. Aki a hasmenés utáni két hétben fürdik, jó eséllyel kórokozókkal fertőzöttet. Ezek között lehetnek baktériumok (például: E. Coli, a vérhast okozó Shigella, a Campylobaktérium, vagy a hastífusz), vírusok (mint a hepatitis A), illetve paraziták (mint a Giardia, vagy a Cryptosporidium).

A legnagyobb problémát ezek közül a Cryptosporidium okozza. A vízben terjed, és már nagyon kis mennyiség elég belőle, hogy hetekre megbetegítsen egy teljesen egészséges, kiváló immunrendszerrel rendelkező felnőttet. A tünetek: hasmenés, láz, émelygés, hányás, hasfájás. A fertőzésre nincs semmilyen gyógymód, ki kell várni, amíg magától távozik a szervezetből. A székletben még jóval az után is jelen van, hogy az ember tünetei már teljesen elmúltak. Ezért lenne fontos, hogy a hasmenéssel járó betegségek után két hétig senki se menjen strandra, illetve, hogy mindenki alaposan lezuhanyozzon, mielőtt a vízbe megy. De mint korábban említettük, ez egyáltalán nem így van.

De hát még mindig ott van nekünk a fertőtlenítés. Csakhogy a Cryptosporidium akár tíz napig is vígan eléldegél a legkiválóbban kezelt medencék vizében is. A súlyos fertőzések elkerülésében csak a tudatosság segít. Sajnos a legtöbb esetben azoké, akik terjesztik a betegséget, hanem azoké, akik szeretnék elkerülni.

(via BuzzFeed)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik