Élet-Stílus

Lemond királyi rangjáról a japán hercegnő, hogy köznépi szerelmével házasodjon

A japán császár 25 éves unokája az egyetemen ismerkedett meg „hercegével”.

Össze fog házasodni köznépi szerelmével Mako hercegnő, a japán császár unokája – jelentette be a japán császári udvar. A 25 éves hercegnő úgy vállalta a házasságot Komuro Kei-jel, hogy tudja, azzal elveszeti királyi rangját, és egyszerű állampolgárrá válik. A japán sajtóban megjelent hírek szerint Mako már bemutatta őt szüleinek, és Akisino herceg és felesége, Kiko áldásukat adták a frigyre.

Mako és Komuro nagyjából öt éve találkoztak először egy közös baráton keresztül, amikor mindketten a tokiói International Christain University hallgatói voltak. Komurro az egyetem alatt szerepelt egy idegenforgalmi hirdetésben, ahol „A Tenger Hercegét” játszotta, miközben Fujisawa város tengerpartját reklámozta. A fiatalember jelenleg ügyvédsegédként dolgozik egy jogi cégnél.

Komuro Kei újságíróknak nyilatkozik Tokióban, 2017. május 17-én media ( Fotó: Europress /The Yomiuri Shimbun )

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az esküvőt mikor tartják, és a lánykérés nem lesz hivatalos az ünnepélyes ajándékcseréig.  Akihito császár négy unokája közül Makóé lesz az első eljegyzés. Japánban utoljára 2014-ben tartottak hercegnői esküvőt, amikor Noriko hercegnő, a császár unokatestvérének lánya házasodott össze egy főpappal.

Az uralkodócsaláddal foglalkozó törvény értelmében a közemberrel történő házassága miatt Mako el fogja veszíteni királyi rangját. Ez a szabály csak a császári család női tagjaira vonatkozik.

Mako hercegnő és Komuro Kei Fotó:Europress

Az eljegyzés miatt újra fellángolt a vita Japánba arról, hogy meg kellene változtatni a törvényt, és engedélyezni a nőknek, hogy az uralkodócsalád tagjai maradhassanak még akkor is, ha a köznép köréből választanak maguknak férjet.

Ezt a japán Demokrata Párt sürgeti, azzal indokolva a lépést, hogy vészesen csökken a császári család tagjainak száma, és félő, hogy nem fogják tudni ellátni közfeladataikat. Mako jövőbeli házasságával már csak 18 tagja lesz a családnak, akik közül 13-an nők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik