Élet-Stílus

Tonhalkonzervtől bénulhatott le egy kislány

Három évvel ezelőtt, egyik napról a másikra bénult le Lex-Mae, egy addig teljesen egészséges brit kislány. A most nyolcéves gyermek nem tud sem járni, sem beszélni, az orvosok pedig képtelenek megállapítani, hogy mi lehet a baja.  A lány anyja, a 30 éves Lindsey Grant meggyőződése, hogy a tonhalkonzerv állhat a háttérben, amit Lex-Mae régebben napi szinten fogyasztott.

„Biztos vagyok benne, hogy higanymérgezés. Az orvosok erre még tesztelték, és persze tévedhetek is, de úgy gondolom, hogy csak ez lehet. Szinte minden nap evett tonhalat otthon, és az iskolában is, azért adtam neki, mert azt hittem, hogy egészséges” – mondja a háromgyermekes anya.

A különös betegség egy fülgyulladással kezdődött, amire Lex-Mae antibiotikumot kapott. Este bevette a gyógyszert, másnap reggel, amikor felébredt, úgy nézett ki, mint aki agyvérzést kapott. Az arca eltorzult, és nem tudott megmozdulni. Lindsey azonnal kórházba vitte a lányát, de az orvosok képtelenek voltak diagnosztizálni.

A kislány azóta számos kórházban járt, a legkülönbözőbb teszteken és kísérleti kezeléseken esett át, de mindhiába. Az orvosok műtétet javasolnak, az anya azonban nem akar beleegyezni mindaddig, amíg le nem tesztelték a lányát higanyra.

„Azt mondják, biztosam nem lehet higany, nem vesznek komolyan, úgy kezelnek, mintha őrült lennék” – panaszkodik Lindsey.

A tonhal nagyon kis mennyiségben valóban tartalmaz higanyt. Michael Gochfeld, a brit Környezetvédelmi és Foglalkozás-egészségügyi Intézet kutatója azt mondja, hogy bár sok ember nyugodtan ehet akár minden nap tonhalat, elképzelhető, hogy vannak olyanok, akiken ugyanakkora mennyiségű tonhal fogyasztása után jelentkeznek a higanymérgezés tünetei, amennyi másoknak meg sem kottyan.

„Az egyensúly a lényeg, mert míg a tonhal segíthet például a fogyásban, és jót tesz a szívnek, addig magában hordozza a higanymérgezés kockázatát is. Ez minden halfélére igaz” – mondja Gochfeld.

(via The LadBible)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik