Élet-Stílus

Csak akkor bízhat meg egy politikusban, ha ezt az órát hordja

A stílus maga az ember,

Mondta egyszer Paulo Coelho, és mennyire igaza volt. Vagy lehet, hogy Márai volt, mindegy. A lényeg, hogy igaz.

Legutóbb már értekeztünk arról, milyen örömteli változás az, hogy ennyi stílusos honatya képviselheti a magyar népet a parlamentben. Mindkét nagy szocialista párt vezetője nagyon jól választ például órát. Botka László remekül ugrott fejest a konzervatív Rolexek világába, Lázár János pedig kitűnő ízléssel választott magának antik órát, még ha később csúszott is egy apró hiba a választásaiba.

De a kubai Rolex-válság rendezése után azért maradhatnak bennünk kérdések. Addig oké, hogy a stílus maga az ember, Botkának és Lázárnak pedig van stílusa, tehát vannak embereik is. De mégis felmerül, hogy

Meg lehet-e bízni egy politikusban, aki Rolexet hord?

Véletlenül sem szeretném túltolni a demagógiát, nem azt mondom, hogy hordjon mindenki lélegeztetőgépet a karján, ahogy Rogán Antal teszi. De az óraválasztás mégis elmond valamit arról, milyen emberrel is állunk szemben. Ebből pedig az derül ki, hogy

  • Rolexet hordó emberben nem lehet megbízni,
  • És politikusban sem lehet megbízni,
  • Tehát Rolexet hordó politikusban lehet a legkevésbé megbízni.

Még akkor is, ha nagyon szép Rolexet hord az a politikus. Elmondom, mit mond el rólad, ha Rolexet hordasz:

Egyfelől:

  • Szereted a minőséget,
  • Van ízlésed,
  • És hajlandó is vagy rááldozni mások pénzét.

Másfelől ugyanakkor:

  • Szereted a nagy neveket,
  • Szeretsz hagyományokra hivatkozni,
  • És odavagy az évekig működő, nehezen cserélhető rendszerekért.

De akkor milyen órát kell hordania annak a politikusnak, akiben meg lehet bízni?

  • Teljesen egyértelmű, hogy azokban a politikusokban sem lehet megbízni, akik nem hordanak órát. Az ilyenek komolytalan, szervezetlen emberek, akik nem tisztelik mások idejét.
  • Nem szabad olyan politikusban sem megbízni, aki túl olcsó órát hord. Az ilyen emberek nem tisztelik az értékeket, nem ismerik el a munkát és a minőséget, fukarok és rossz befektetők.
  • Nem szabad megbízni olyan politikusban, aki koppintást hord, mert a koppintás lopás, a hamkó órákban villogó politikusok pedig a lopást propagálják.
  • Nem szabad továbbá olyan politikusban sem megbízni, akik nagynak tűnő, de azért nem túl drága márkákat hordanak. A Longines-ban és Omegában járó politikusok nagyzolnak, többnek akarnak tűnni, mint amik valójában.

De az Isten szerelmére, áruljam már el, hogy akkor milyen órát kell hordania egy politikusnak, hogy meg lehessen benne bízni!

Ilyet:

Fotó: Kerner Zsolt

Fent a világ legjobb óragyárának legjobb ár-érték arányú órája látható.

A japán Seiko az egyetlen olyan óragyártó, ami mindent, de tényleg mindent le tud gyártani, a párforintos kvarc vacakoktól a megfizethetetlen kézműves műremekekig. Ráadásul annyira önellátó gyár, ahol még a kvarckristályokat is saját maguknak növesztik.

Az SKX007 a világ legjobb ár-érték arányú és legőszintébb órája. Egy olyan óracsalád örököse, amelyik a hatvanas évek közepéig nyúl vissza, ha elődökre kell hivatkozni. Ez egy olyan óra, amelynek az elődeiért a vietnami háborúban harcoló katonák külön pénzt adtak ki, mert csak ez viselte el a dzsungel összes kínvallatását. Ennyi pénzért ráadásul sehol máshol nem kapunk ISO 6425 minősítésű, kétszáz méterig vízálló, gyakorlatilag elpusztíthatatlan órát. Az ISO amúgy a szabályozásmániások koronaékszere, mert ez a szabályozásrendszer szabályozza a szabályozásokat. Ha Tarlós István ezt látná, de közéjük szabályozna!

Az SKX007-es egy automata felhúzású óra (mozgatod a kezed —> felhúzódik az óra), amelynek a szerkezetét maga a Seiko gyártotta (ez nem hangzik fontosnak, pedig az, higgye el nekem, valamint Botka és Lázár uraknak). Nem a 7s26 a világ legpontosabb szerkezete, de bőven hozza azt, amit egy ilyen órától el lehet várni. Az enyémet kéthetente kell előreállítani 1-2 percet, és ez nagyjából átlagos és elfogadható egy ilyen óránál. Egyébként napi nyolc óra viseléssel simán fut még másfél-két napig, és ha véletlenül odavágom az ajtókilincshez, akkor kilincsből kell újat vennem, nem órából.

A fekete számlap a legegyszerűbb esztétika, amit valaha kitaláltak. Semmi fölösleges díszítés, tényleg csak az van rajta, ami szükséges. A fehér jelöléseket adó luminescens festék olyan lendülettel világít a sötétben, hogy egy nagy csoport liberális ugrik azonnal félre, ha a kocsmában feléjük tartom.

Fotó: Kerner Zsolt

A fekete, 120 kattanással forgatható időmérő lünetta (ne menjünk bele) eredetileg arra szolgált, hogy búvárkodásnál mérni tudjuk a dekompressziót (nehogy túl hamar jöjjünk fel, és keszonbetegséget kapjunk, aminek elkerülhetetlenül elnémethszilárdosodás lenne a vége), de tökéletesen alkalmas arra is, hogy ezzel mérjem le, meddig kell még sütnöm a rétest.

Azt egyébként nem tudom, tudták-e, hogy az órákra írt vízállóság nem feltétlenül igaz. Ez egy becsült érték, ami messze nem azt takarja, amit gondolnánk. Elmondom, mit takar valójában:

  • Cseppálló: Nem hal meg azonnal, ha véletlenül ráesik két csepp eső.
  • 10 méterig vízálló: Körülbelül ugyanaz, mint az előbbi.
  • 30 méterig vízálló: Kezet lehet benne mosni.
  • 50 méterig vízálló: Ha nagyon bátrak vagyunk, akár le is zuhanyozhatunk benne.
  • 100 méterig vízálló: Strandra oké lesz, ha nem búvárkodunk.
  • 200 méterig vízálló: Épeszű hobbibúvár úgysem megy olyan mélyre, hogy tönkre tudja tenni.
  • 1000 méterig vízálló: Épeszű ember nem tud olyan mélyre menni, hogy tönkre tudja tenni.

Vannak persze hátrányai is az órának. Mivel a tok acélból van, viszonylag nehéz. Körülbelül annyira, mint egy kisebb mobiltelefon. Ez elsőre soknak tűnik, de másodikra már nem. A mérete tökéletes kompromisszum az utóbbi időben felháborítóan elterjedt toronyórák és a túl konzervatív klasszikus óraméretek között. Egy felnőtt férfi számára a 42 milliméteres korona nélküli átmérő a tökéletes méret. (A korona az, amivel felhúzzuk, nem az, amit megúsztattak).

És akkor következzen a végső érvem, hogy miért tökéletes ez az óra bármelyik szavahihető, rendes politikus számára: mert kevesebb pénzbe kerül, mint amennyit ér.

Arról még vita van, hogy a Seiko gyártja-e egyáltalán az órát. Annyi biztos, hogy bőven lehet még belőle újonnan is kapni. A bolti ára 110 ezer forint körül van, de elég nagy butaság lenne ennyit költeni rá. Használtan, de új állapotban, esetleg fóliásan, vagy a szürke piacon hatvanezer forint körül lehet megszerezni. Az enyém, ami fent látható, egészen pontosan 52 ezer forintba került, de buta voltam, mert lealkudtam róla az eredeti fémszíját. Ha megbízható politikus szeretne lenni, ne kövesse el ugyanezt az amatőr hibát, mert utólag drágább pótolni.

Szóval, az a politikus, aki Seiko SKX007-est hord:

  • Jó befektető,
  • Van stílusa,
  • Nem pazarolja mások pénzét,
  • Lényegretörő,
  • Praktikus,
  • És értékeli az emberi teljesítményt.

A tényekkel nehéz vitatkozni, uraim.

Ja, igen, ez nem egy reklámcikk volt, én tényleg ennyire hülye vagyok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik