Élet-Stílus

Mire elég 24 óra Velencében?

Az olaszországi Velence a világ egyik legromantikusabb városa és legkedveltebb turista célpontja. A mindössze 55 ezer fős lakosságú várost évente közel 30 millió turista keresi fel. Talán meglepő, de egyes felmérések szerint az utazók átlagosan kevesebb mint egy napot töltenek itt.

Sokan mondják, hogy Velencében sok a látnivaló. Ez így nem teljesen pontos: Velence maga a látnivaló. Minden kis utca, csatorna, ház az autentikus korkép része, ezért még az sem zavaró, hogy a gondolákat leszámítva csak gyalogosan lehet bejárni a vízre épült várost.

Velencét látni kell. Ez akkor is igaz, ha csupán egyetlen napunk van a városnézésre. Ahhoz, hogy a lehető legtöbb dolgot belepasszírozzuk a napba, elengedhetetlen egy kis előzetes tervezés.

Fotó: Koczka Máté

Íme a mi javaslatunk, ami garantáltan belefér 24 órába:

1. Halpiac
Érdemes a napot a híres Rialto híd melletti halpiacnál kezdeni. Az árusok már a hajnali óráktól itt árulják a frissen fogott halakat, a nyüzsgő forgatag egyedülálló, ráadásul a környező büfékben különleges ételeket is kóstolhatunk. Innen érdemes elsétálni a Szent Márk térre, mert gyalog láthatunk a legtöbbet a városból.

2. Szent Márk tér
Velence első számú találkozóhelye, ami mindig tele van turistákkal. Itt található a Szent Márk-székesegyház is, ami a legjobb példa a velencei bizánci örökségre.

3. Dózse-palota
Nevezhetjük a világ egyik legelegánsabb, legkifinomultabb és leggazdagabb épületének, mely mögött szinte hírneve is eltörpül. Mert hogy még az is van neki; a velencei gótika jegyében megszületett Dózse-palota, a Köztársaság fejének rezidenciája Velence egyik legkimagaslóbb és leghíresebb nevezetessége, mely a Szent Márk-székesegyház mellett található. Érdemes interneten, elővételben jegyet vásárolni a bejutás meggyorsítása érdekében.

Fotó: Koczka Máté

4. Kilátás a San Giorgio harangtoronyáról
A legtöbb turista szerint Velencére a San Giorgio harangtoronyáról van a legszebb kilátás, amit nem érdemes kihagyni.

5. Maszk készítő műhely
A kis sikátorokon és a romantikus hidakon keresztül egy-két ajándékboltba, kávézóba, pizzériába is érdemes betérni. Az utcák tele vannak maszkokat árusító helyekkel, de ha valaki eredeti velencei maszk készítőt szeretne látni, esetleg sajátot gyártana magának, az egyik legismertebb és legrégebbi műhelyt a Ca’ Macana-t ajánljuk.

+1 Burano bájos színes házai
A gyorsabb léptű turisták, akik nagyon hamar végeznének a fenti ajánlott programokkal, kiegészíthetik látogatásukat Burano bájos színes házainak megtekintésével. Ez a velencei lagúna északi részén fekvő kis sziget, mely 7 kilométerre található Velencétől. Színes, élénk színű házairól és a több évszázados hagyományú csipkekészítéséről nevezetes.

Ahhoz, hogy a legjobban és legrövidebb alatt megismerjük Velencét, érdemes részt venni egy vezetett tárán is. Az olasz városban egyre több rövid ingyenes sétát kínálnak a turistáknak, de akár egy profi privát kísérőt is felfogadhatunk egy egész napra.

A 24 órás program kialakításában is segédkező Fiona Giusto, Velence egyik hivatalos idegenvezetője például angolul, németül és olaszul is kalauzolja a turistákat, túrái között pedig a művészetitől a gyermekbarát sétán át számos lehetőség közül lehet választani. Magyar nyelven viszont sajnos nagyon nehéz hivatalos idegenvezetőt találni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik