Élet-Stílus

Pünkösdi hosszú hétvége: 4 város, ami bejárható szombattól hétfőig

Négy európai helyszínt gyűjtöttünk össze, ahova még a háromnapos hétvégét sem kell megnyújtanotok, ugyanis bőven bejárhatóak ennyi idő alatt, ráadásul fapados járattal is megközelíthetőek.    

Berlin

Berlinbe hónapok óta két fapados is repül, így egymással versenyezve sokszor kihagyhatatlan árakon kínálják a jegyeket. Nem ritka az sem, hogy 6-7 ezer forintból oda-vissza lehet foglalni, ennyiből itthon egy Budapest-Szeged-Budapest vonatút is alig kerül ki.

Berlin | Fotó: Europress

A Reichstag épületén kívül érdemes megnézni nemcsak a Brandenburgi kaput, de az Eas Side Galleryt, a Berlini fal még ma is álló részét is. Amiről kevesen tudnak, az a Potsdamer Platztól nem messze lévő GDR Watch Tower, ami a falat szemmel tartó őrbódék egyike. Privát üzemeltetésű, az ajtóban álló hölgynek vagy úrnak kell fizetni, aki nemcsak felenged minket a toronyba, de a személyes történetét is elmeséli (angolul). Ha kultúrára vágyunk, vegyük az irányt a Pergamonmuseum felé, ami nemcsak a német főváros, de Európa egyik leghíresebb múzeuma is – leginkább antik gyűjteményeket találhatunk itt.

Dublin

Hiába népszerű úti cél London, egy kicsivel távolabb már sokkal kevesebben mennek – pedig az Ír-tenger partján fekvő Dublin legalább annyi izgalmas dolgot tartogat, mint az Egyesült Királyság fővárosa. A Guiness Storehouse bemutatja a világ egyik leghíresebb sörének történelmét, a Szent Patrik-székesegyházról (amit nagyjából a budapesti Mátyás-templomhoz hasonlóan kötelező megnézni) pedig kevesen tudják, hogy állítólag ott épült, ahol Szent Patrik megkeresztelte a dubliniakat.

Dublin | Fotó: Europress

A 18. század végén létrehozott Phoenix Park legismertebb épülete egykor pápai rezidencia volt, de az egyébként ingyenesen látogatható, 7 négyzetkilométeres zöldterületen található még az állatkert is. Ha valaki szeretné elkerülni az irtózatos tömeget, az nézzen el a Chester Beatty könyvtárba, amit az egyetemisták is gyakran használnak, hogy tanulmányozzák többek között az Ó- és az Újtestamentumot.

Varsó

A fővárosoknál maradva egy hosszú hétvége konkrétan Varsóért kiált: az egyhetes nyaralást igazából nem annyira éri meg ide szervezni, de a látványosságok miatt legalább egyszer érdemes ellátogatni. A Kultúra és Tudomány Palotája még ma is megosztja a lengyeleket, viszont érdemes megnézni, ugyanis a benne található liftek 114 méter magasra visznek fel minket.

A város látképe innen a legszebb, mivel ez az egyetlen pont, ahonnan a torony nem látható

– állítja egy régi varsói vicc. A 15. században épült Királyi palota szintén kihagyhatatlan, ahogy a Łazienki-palota is, ami egy tó szomszédságában található.

Varsó | Fotó: Europress

Chopin szobrát se hagyjuk ki, ahogy a fotogén Szent János-főszékesegyházhoz is megéri elugrani. A Szent Anna-templom tornyába másszunk még fel, ha marad energiánk, a Piactéren pedig azért érdemes elidőzni, mert bár hiába van több száz éves múltja, a háborúban porig rombolták, utána viszont újraépítették.

Göteborg

A Koppenhága és Oslo között félúton, a svéd nyugati partvidéken fekvő Göteborg egyre népszerűbb a magyarok körében is. Nem csoda: Liseberg névre hallgató vidámparkjuk például Európa egyik legjobbja. Az is le tudja kötni magát, akit inkább a természet érdekel: az Universeum tudományos múzeum és a Garden Society arborétum mellett érdemes ellátogatni az Älvsborg erődbe is. A Göteborgi Múzeum helyett a vizet kedvelők elnézhetnek a Maritimanba, ami egy hajóban van, illetve a Volvo Múzeumba is, ahol az autómárka legjobb darabjait is kiállították.

Göteborg | Fotó: Europress

Ha időnk engedi, érdemes a környező szigeteket is felfedezni: Vingán például egy különleges világítótoronyba botolhatunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik