Élet-Stílus

Koppenhága 48 óra alatt: kihívás teljesítve!

A tavaszi utazások tervezésekor ritkán kerül elő Koppenhága, pedig a víz közelségének köszönhetően hasonló az időjárás, mint itthon. Hátizsákos úton jártunk a dán fővárosban.

Dániába két fapadossal is eljuthatunk, a legjobb pedig az, hogy közvetlen metróval negyed óra alatt a belvárosban lehetünk. Az egyetlen rossz dologgal kezdjük: maga a város elképesztően drága. Szemléltetésképpen: nemcsak a központban, de egy külföldi szupermarketben is 800 forintba kerül egy félliteres ásványvíz, egy nagy joghurt pedig 600-ba.

A reptéri pulton található térkép, elég hasznos, a kerékpár-kölcsönzőket is bejelölték rajta, azok pedig kötelezőek, ha Koppenhágában járunk. 24 órára nagyjából négyezer forintból úszhatjuk meg, de a legtöbb helyen lehet alkudni, pláne, ha ennél rövidebb időre szeretnénk magunknál tartani a bringát.

Koppenhága | Fotó: 24.hu/Molnár Dávid

Érdemes az egyetlen távolibb helyszínnel indítani: mi a Grundtvigskirkében kezdtünk, aminek a belseje lélegzetelállító – nem csoda, hogy az Instagramon is elég népszerű. A belvárosba visszafelé kanyarodjunk le a Superkilen felé, ami szintén elég fotógén, utána pedig tekerjünk a vízparti könyvtárhoz. Amire nagyon kell figyelni, azok a nyitva tartások: a Tårnet kilátótoronyhoz például nem érdemes korán menni, ugyanis csak 11-kor nyit, cserébe viszont lift visz fel szinte a tetejéig. Arra fel kell készülni, hogy a csomagokat úgy átvizsgálják, mint egy reptéren, de a kilátásért érdemes mindent megtenni, mutatjuk is:

Koppenhága | Fotó: 24.hu/Molnár Dávid

Ha egy helyen szeretnénk sok szép házat látni, akkor kanyarodjunk a Snaregadéra, majd folytassunk utunkat a Magstrædén. Ha egyenesen megyünk tovább, a Városházánál lyukadunk ki (ide érdemes betérni), az út túloldalán pedig a Tivoli található, ami egy hatalmas vidámpark. Bár több ezer forintba kerül a belépő, mindenképpen tegyünk egy sétát, mert lenyűgöző belülről.

Koppenhága Váci utcája a Stroget, ami az 1,1 kilométeres hosszával a leghosszabb bevásárlóutca. A King’s Garden tavasszal elképesztő, a Rosenborg kastélyba viszont 4 ezer forint a belépőjegy, így annak érdemes megváltani, akit nem untat egy sokadik várbelső. Ha végeztünk a sétával, kerékpározzunk el a Suensonsgade környékére: ez a város történelmi része, innen pedig már tényleg csak pár perc a kis hableány szobra (ami meglepően kicsi!), illetve a Kastellet, azaz ötágú sziget katonai lakásokkal.

Koppenhága | Fotó: 24.hu/Molnár Dávid

Christianiában is érdemes körülnézni, arra azonban mindenképpen figyeljünk, hogy tilos bent fotózni! Ha pedig arra járunk, sétáljunk el a Papirøenre, ahol egy helyen kóstolhatunk meg rengeteg féle street foodot, aztán hajózzunk át a Nyhavnhoz, ami elég zsúfolt, ugyanis “kötelező” látványosság a dán fővárosban.

A reptérre metróval menjünk és mérlegeljük, hogy elég-e egy vonaljegy (nagyjából ezer forint) vagy kicsit utazunk még és kifizetjük a nagyjából háromezer forintos napijegyet inkább. Ha utóbbit választjuk, szálljunk le a Femoren metrómegállónál és sétáljunk ki a tengerpartra (Amager Strand), napnyugtakor különösen szép.

A felkészüléshez két tippünk van: egyrészt a VisitCopenhagen Facebook-oldal, ahol mindig jó tippekre bukkanni, a másik pedig az, hogy töltsétek le a telefonotokra a Google Mapsen belül Koppenhága offline térképét, így végig követhetitek majd, hogy merre jártok a városban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik