Élet-Stílus

Ilyen a Ramadán Dubajban

Ramadán szent hava az egyik legkülönlegesebb időszak, amikor még inkább érdemes Dubajba látogatni – a hangsúly ilyenkor a hagyományokon, a helyi kulturális rendezvényeken van, melyben kiemelt szerepe van a látványos és gazdag “Iftar” lakomáknak. Idén május 27-e körül kezdődik a Ramadán, kedvcsinálóként a dubaji utazáshoz, most összegeztük az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Mi az a Ramadán?

A Ramadán az év legszentebb időszaka minden muszlim vallású ember számára.  Ideje az iszlám naptár szerinti kilencedik hónap – a hagyomány szerint a Szent Korán első verse is ebben az időszakban született. Dubajban idén május 27. – június 24. közötti időszakra esik.

Az ünnep időpontja egyébként – a mi Gergely naptárunkban – mindig más időpontra esik, mert az ünnep pontos ideje az iszlám Hold- naptáron alapul.

A Szent Hónap, és egyben a böjti időszak végét az EidAlFitr fesztivál jelzi.

Az Emirátusokban és az egész iszlám világban ebben a hónapban  teljesedik ki az iszlám kultúra, az évszázados  hagyományok és a híres vendégszeretet ünneplése –  így hát ebben az időszakban Dubajba látogatni valóban különleges élmény lehet.

24.hu / Neményi Márton

Spirituális élmény

A napfelkeltétől napnyugtáig tartó böjt a Ramadán egyik legfontosabb eleme.

Az alázat, a türelem és a spiritualitás gyakorlásával a hívők tartózkodnak az étel- és italfogyasztástól, dohányzástól, szexuális együttléttől és a tisztátalan gondolatoktól.

A böjt lényege, hogy általa a hívők még közelebb kerüljenek Istenhez, és emlékeztesse őket a kevésbé szerencsések szenvedéseire – ez az ideje a világi hívságok helyett a belső én előtérbe helyezésének.

A Ramadán időszaka ugyanakkor a megbocsájtásról, irgalomról is szól; a jó cselekedetek, a nemes szándék gyakorlása Istennek tetsző és kedves, s mely jó szándék “megtérül” a következő évben.

Ezért is végeznek a hívők ilyenkor jótékonysági munkát, gyakorolják a lelki megtisztulást és még jobban elmélyülnek a Korán verseiben, értelmezésében.

Az iszlám öt pillére közül az egyik a Zakat, mely a kötelező jótékonykodást, adományt, segítséget jelenti a szegények és szükségben lévők számára.  Étellel-itallal látják el a szegényeket, segítik az özvegyeket, árvákat. A Korán iránymutatása szerint más kisebb,jó cselekedeteket is folytathatnak a hívők, és nem csak muszlim, de akár más vallásúak javára is.

Hatása a közösségre

Az iszlámban tilos a hazugság, csalás, veszekedés, rágalmazás és a pletyka – és ezek a tilalmak különösen felerősödnek Ramadán idején. Ez a hónap a közösség erősítésnek ideje;  a cél, hogy  egymáshoz közelebb kerüljenek és jobb emberré váljanak.

A spiritualitás erősítése érdekében az üzleti élet ilyenkor lelassul, és a család, az emberi kapcsolatok kerülnek fókuszba. Az Iftar ideje a böjt időszakának végét jelzi, ilyenkor családok összejönnek egy nagy közös lakomára és együtt ünnepelnek.  Sokszor előfordul, hogy a muszlim vallásúak kiterjesztik az Iftar meghívást más vallású barátaikra, ismerőseikre is- ez a legjobb alkalom a más vallásúak számára, hogy jobban megismerhessék az iszlám hagyományokat, szokásokat, alapelveket; mint a tolerancia,könyörület, hála és jótékonyság.

24.hu / Neményi Márton

Böjt, hogy ünnepelj – étel, hogy emlékezz

Ironikus, hogy a Szent Hónap nemcsak a böjt, hanem az ünnepi lakoma szinonimájává is vált.

Ez az időszak a legalkalmasabb megtapasztalni az autentikus arab ételeket, melyet szigorúan napnyugta után szolgálnak fel.

Minden városbéli étterem – a kis sarki étkezdétől egészen a leghíresebb éttermekig – a legjobb arab és nemzetközi ételeket kínálja ilyenkor, jellegzetes Emirátus-beli ízekkel, fűszerezéssel.

Az Iftar alkonyatkor kezdődik, de egészen a hajnali órákig folytatódik. Hajnalban, még napfelkelte előtt az ún. Suhoor büfék bőséges kínálata segíti a felkészülést az előttünk álló napra. Ilyenkor hagyományos, ezüst kávéscsészékben felszolgált arab kávéval, hűtött labannal (joghurt), friss datolyával várják a vendégeket az aranyszínű lámpákkal díszített sátrakban, ahonnan az oud (húros hangszer) kellemes, lágy hangja hallatszik.

Hogyan vehetünk részt az ünnepen?

A Ramadán igazi szellemisége alapján bárki résztvehet az ünnepen, hiszen a befelé fordulás, az önismeret és a jótékonyság gyakorlása vallástól független. A külföldi turisták számára pedig egy nagyszerű lehetőség arra, hogy megismerhessék a Szent Hónap igazi jelentőségét, a szokásokat és talán a muszlim vallással kapcsolatos tévhitektől is megszabadulhatnak.

A részvétel legegyszerűbb módja a Sheikh Mohammed Centre forCulturalUnderstanding (SMCCU) központ felkeresése (a központ a történelmi AlFahidi kerületben található). Ez a létesítmény kimondottan a külföldi látogatók, turisták számára jött létre.

Megismerteti a látogatót az Emirátusok kultúrájával – követve a ” nyitott ajtó- nyitott elme” elvét-, és ahol az érdeklődő bátran kérdezhet is minden, a Ramadánnal kapcsolatos témában.

A számosesemény egyike tehát az esti Iftar. A hagyomány szerint este, a böjt végén datolyával kezdik az esti étkezést, mely egyébként is szerves része a jellegzetesöböl menti arab ételsoroknak.  A látogatók számára a jellegzetes emirátusi ételeket a központ kertjében lévő tradicionális házban szolgálják fel, s melyet párnázott padlón, hagyományosan,ülve fogyasztanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik