Élet-Stílus

Hátizsákkal Belgiumban: Életünk legjobb döntése volt

Brüsszel az egyik olyan úti cél, ahova szinte mindig el lehet repülni pár ezer forintból, ha viszont már Belgiumban vagyunk, érdemes kicsit szétnézni az ország északi részén.

Közel sem Brüsszel

Ha spórolni akarunk és fapadossal repülnénk, akkor arra vigyázzunk, hogy a Charleroi reptér csak nevében Brüsszel, ugyanis közel egy óra buszozásra van a belga fővárostól délre. Buszok húszpercenként járnak egyébként a két helyszín között, ha pedig jó előre foglalunk a Flibco oldalán, akkor az átlagos 17-18 eurós jegye akár ötből is megúszhatjuk.

Bruges | Fotó: 24.hu/Molnár Dávid

Érdemes egyébként egy másik transzferbuszra felszállni – arra, ami Genten át Bruges-be közlekedik. Utóbbi város szavakkal leírhatatlan, a kis kanálisok (apropó, a 7-8 eurós csónaktúra kötelező) és a régi épületek miatt simán elhinnénk, hogy Velencében vagyunk. A belvárost körbeveszi a víz, a templomok és a Belfry-torony mellett pedig érdemes ellátogatni a csokimúzeumba, illetve a centrum keleti részén található szélmalmokhoz. A bringabérlés ajánlott, ha pedig valaki vállalkozó kedvű, akkor a tengerpartra is letekerhet – oda vissza nagyjából 4 óra alatt megjárható. Természetesen vonat is közlekedik Oostendébe, arra pedig érdemes figyelni, hogy péntektől vasárnapig a retúrjegyek féláron kaphatóak

A városban szinte mindenhol van wifi, így lehet képeket töltögetni Instagramra és Facebookra – van mit egyébként, ugyanis a tengerpart minden évszakban lenyűgöző. A visszafelé utat kicsit nyújtsuk meg és menjünk Gentig!

Gent | Fotó: 24.hu/Molnár Dávid

Gent pályaudvara a város déli részén található, ahonnan bár járnak villamosok a központba, érdemes a Volketsparkon át sétálva megközelíteni. A Vooruit felé vegyük az irányt, így a belvárost keletről kezdjük el bevenni, majd kövessük a vizet egészen a centrumig. A templomtornyokból elképesztő látvány nyúlik a városra, igaz, fizetni kell a megmászásukért. A kisvárosban nem tudunk olyan utcába fordulni, hogy ne legyen gyönyörű és a rengeteg reggelizőhelynek köszönhetően másnap nem indulunk tovább éhesen Antwerpenbe. Mi egyébként a Simon Says-ben jártunk, ahol 6-7 euróért komplett reggelit kaptunk.

Antwerpen nagyjából egy órára van Genttől, Brüsszeltől északra. A pályaudvar mellett található a gyémántnegyed, aminek a körbejárása után érdemes közbringát bérelni és azzal eltekerni a MAS-hoz, illetve a Red Star Line múzeumhoz. Előbbi tetejéről ingyenesen megcsodálható a kikötőváros, utóbbi pedig az amerikai álmot hajszoló szegényebb európaiak vándorlásáról és útjáról szól.

Antwerpen | Fotó: 24.hu/Molnár Dávid

A város két oldalát egy kerékpárosoknak és gyalogosoknak fenntartott csatorna köti össze, amibe teherlifttel lehet lemenni. A Sint-Andries néven futó városrész gyönyörű, a Stadsparkba pedig különösen hétvégén érdemes kilátogatni, amikor bolhapiac van. A Városháza környékén egész jó éttermek vannak és nem kerülnek sokkal többe, mint a mirelit sültkrumplit áruló büfék.

Brüsszelbe szintén vonattal eljutni a legkönnyebb, nagyjából negyedóránként indulnak járatok, amik körülbelül 7 euróba kerülnek. Az út szűk egy óra és választhatunk, hogy melyik pályaudvaron szeretnénk leszállni. Ha a központinál fejezzük be az utunkat, akkor onnan csak pár perc a Parc de Bruxelles, ahonnan szintén egy rövid sétára van a Petite Sablon és a Parc d’Egmont. A Victor Horta múzeum villamossal közelíthető meg a legegyszerűbben, a belépő viszont borsos: nagyjából 8-10 euróért lehet bejárni az egyébként nem nagy épületet. Ja, és fotózni tilos!

Brüsszel | Fotó: 24.hu/Molnár Dávid

Érdemes párnapos bérletet váltani, ugyanis a metróhálózatuk nagyon jó és például az Atomiumhoz vagy a Jubelparkhoz így a legkönnyebb eljutni.

A már említett transzfer a Midi állomásról indul és 45 perc alatt kint van az egyébként elég kicsi reptéren, szóval ne számítsunk arra, hogy ott olyan sok időt el tudunk majd tölteni hasznosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik