Élet-Stílus

Megbüntettek egy nőt, mert főnökei engedélye nélkül szült

A kínai cégnél dolgozók nők csak akkor eshettek teherbe, amikor a vállalat arra engedélyt adott.

Több mint kétezer jüanos (nagyjából 83 ezer forint) pénzbüntetést rótt ki egyik dolgozójára egy kínai cég, mert nem akkor szülte meg második gyermekét, amikor ezt engedélyezték neki – jelentette a helyi sajtó. A Jinan városában működő vállalat ugyanis külön beosztást készítettek arra, hogy a náluk dolgozó nők mikor mehetnek el szülési szabadságra.

A meg nem nevezett cég szabályai egy évben csak két nőnek engedélyezték, hogy teherbe essen, és még azt is megszabták, hogy egyszerre csak egy női dolgozó szülhet: az egyik áprilisban, a második pedig októberben.

A Zhou Quan álnéven nyilatkozó nő a cégvezetés döntése értelmében csak 2020-ban szülhetett volna, de nem sokkal azután, hogy ezt közölték vele, a nő megtudta, hogy terhes. Mivel 31 éves, úgy döntött, hogy inkább megtartja a gyereket, és nem vár a cég által megszabott időpontra.

A nő a helyi sajtónak elmondta: amikor a szülési szabadság után visszament dolgozni, közölték vele, hogy pénzbüntetést kell fizetnie. A beszámolók szerint a nő aláírt a céggel egy megállapodást, amiben vállalta, hogy csak a cég által kijelölt időpontban szül.

A cég egyik vezetője azzal magyarázta a szülési beosztást, hogy „a vállalat működésképtelenné válna, hogy minden női dolgozójuk egyszerre szülne”. A cégnek 25 alkalmazottja van, akik közül 17 szülési korban lévő nő – mondta a vezető.

A beszámolók szerint a cég egyébként visszaadta a nőnek a befizetett büntetést összegét, miután a helyi sajtó kérdezősködni kezdett az esettel kapcsolatban. Egy jogász pedig közölte az ügyről először beszámoló pekingi lappal, hogy a cég szabálya törvénysértő lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik