Élet-Stílus

Szamuely: Kíméletlenül kell akasztani

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2017. 04. 20. 14:00

Korábban a témában:

A XX. század vérrel írt lapjait olvasva még örülhetünk is neki, hogy néhány elmebeteg hóhérnak csak meglehetősen rövid szerep jutott a történelem színpadán. Persze így is több, mint kellett volna. Ilyen például Szamuely Tibor, az utazó hóhér, aki a magyar Tanácsköztársaság 133 napját tette még gyászosabbá.

Már a hadifogságban akasztatott

Nyíregyházán született 1890-ben, Győrben érettségizett a felsőkereskedelmi fiúiskolában. Innen származik egy anekdota, ami szépen felvezeti későbbi karrierjét. Az iskola igazgatója másod- és harmadéves tanulóit akarta meggyőzni, hogy írjanak alá egy párbajellenes nyilatkozatot. Egyedül a 17 éves Szamuely mondott nemet arra hivatkozva, hogy ő radikális újságíró akar lenni, és ha cikkei miatt provokálni fogják, ő bizony senkinek nem marad adósa.

Újságíró lett, egyre radikálisabb, az első világháborúban orosz fogságba esett, ahol hamarosan a magyar hadifoglyok kommunista csoportjának politikai megbízottja lett. Már itt több olyan magyar tisztet kivégeztetett, akik nem voltak hajlandók belépni a szovjet vörös gárdába.

Nincs út visszafelé

1919 januárjában tért haza, vezető szerepet kapott a Kommunisták Magyarországi Pártjában, a Tanácsköztársaság idején számos vezető pozíciót töltött be. Oroszlánrésze volt a vörös terror szervezésében és működtetésében, mondhatni, a kommunista diktatúra egyik leghírhedtebb hóhéra volt.

A forradalom azt jelenti, hogy a hátunk mögött minden hidat elégettünk, nincs hátrafelé út – út csak előre van

– hirdette, és a maga módján így is járt el.

A Forradalmi Kormányzótanács 1919. március 26-i rendeletével hozta létre a Vörös Őrséget a karhatalmi és közbiztonsági feladatok ellátásra, kifejezetten politikai célokra különítmények alakultak a rendszer számára megbízható tagokból. Budapestet a Cserny József vezette, géppisztollyal, kézigránátokkal felfegyverzett, mintegy 200 főt számláló csoport terrorizálta.

A vértől nem kell félni

A vidék megfélemlítésére, az esetleges felkelések leverésére, a megtorlásra Szamuely Tibor kapott teljhatalmat. Fennen hirdette a “burzsoázia” megsemmisítését, könyörtelenül, kegyetlenül járt el, meggyőződése volt, hogy a cél szentesíti az eszközt.

A győri Széchenyi téren 1919. április 20-án elmondott beszéde semmi kétséget nem hagyott terveit illetően:

Azelőtt véres kardot hordtak körül az országban, ha háború tört ki, most vörös zászlót kell körülhordani; minden proletárnak alája kell tömörülni.

[…]

A hatalom a kezünkben van. Aki azt akarja, hogy visszatérjen a régi uralom, azt kíméletlenül fel kell akasztani. Az ilyennek bele kell harapni a torkába. A magyarországi proletariátus eddigi győzelme nem került különösebb áldozatokba. Most azonban szükség lesz arra, hogy vér ömöljön. A vértől nem kell félni. A vér – acél: erősíti a szívet, erősíti a proletár öklöt. Hatalmassá fog tenni bennünket a vér. A vér lesz az, mely az igazi kommünvilághoz elvezet minket. Ki fogjuk irtani, ha kell az egész burzsoáziát!

Gyereket is gyilkoltatott

Egy különvonattal járta az országot, amit a nép csak halálvonatként emlegetett, mindenhol megjelent, ahonnan “ellenforradalmi lázadást” jelentettek. A “rendteremtés” után azonnal törvényt ült az elfogottak felett, és a rendre kiszabott halálos ítéleteket menten végre is hajtatta. A Lenin-fiúk rettegésben tartották Magyarországot – azért nevezték így őket, mert Szamuely májusi oroszországi útjáról buzdítást és jelvényeket hozott Lenintől “fiainak”.

A Forradalmi Kormányzótanács szociáldemokrata tagjai eleve rossz szemmel nézték a terrorcsapatokat, de csak április végén sikerült elérni feloszlatásukat. Böhm Vilmos hadügyi népbiztos:

A törvények és rendeletek ellenére végrehajtott ítéletek és elsősorban azok a minősíthetetlen gyilkosságok, amelyeket egyesek, vagy a kormánytól nem engedélyezett, sem a hadsereghez, sem a Vörös őrséghez nem tartozó szabadcsapatok vagy önkényeskedők követtek el: bűnös cselekmények voltak elsősorban a forradalom törvényei ellen, ezek a forradalom tisztaságát mocskolták be, ezekért a forradalom és forradalmárok felelősséget nem vállalnak.

Szamuely nem állt le. Május elején Szolnokra ment “rendet csinálni”, itt a 16 éves Mellinger Ede édesapja meggyilkolása után Szamuely képébe vágta: “maga nem bíró, hanem vadállat!” A fiút is kivégezték.

A Tanácsköztársaság bukása után Ausztriába akart szökni, de elfogták. Korábban kijelentette, hogy nem fog élve a “fehérek kezére jutni”, és így is volt: a határon öngyilkos lett.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.