Élet-Stílus

A szex szuper, de a közös alvás rettenetes

Ha minden nagyon jó, kivéve, hogy képtelenség egymással egy jót aludni, akkor alvási kompatibilitás problémáról beszélhetünk. Ideális esetben a kapcsolatban mindkét fél körülbelül egy időben alszik el, és egy időben ébred fel hétköznapokon és hétvégén egyformán. Ideális esetben mindketten pont ugyanannyira szeretnek ölelkezve, vagy épp egymáshoz sem érve aludni. Nem annyira ideális esetben az egyik fél elalszik már este tíz órakor, beöleli a másikat, aki még szíve szerint a laptopjával az ölében dolgozna, vagy a telefonját nyomkodná, mert képtelen elaludni éjjel 2 óra előtt. Vagy az egyik annyira horkol, hogy másik szobába kellene száműzni, de lehetetlen megoldani.

Az aludni képtelen fél olykor alvómaszkkal, füldugóval, altató teakeverékkel, fehér zajjal és miegymással próbálkozik, csak hogy végre elaludjon. Vannak, akik úgy tudnak jól aludni, hogy lehetőleg hozzá se érjen a másik, mert akkor azonnal felébred, és nehezen tudnak visszaaludni. A konfliktus máris adott, és a sarkított példából látszik, hogy a szex nem feltétlenül az elsődleges szempont, ami miatt kiválasztjuk leendő társunkat. Az alvási szokások és annak hasonlósága elengedhetetlen a kapcsolat építésében, ha hosszú távon zökkenőmentesen és kipihenten szeretnénk ébredni.

 

A párok nagyon nagy hányada nem kompatibilis egymással az alvásban,

amerikai szexterapeuták és házassági tanácsdók szerint körülbelül 30-40 %-uknál gyakori probléma, hogy az egyik fél unatkozik, amíg a másik alszik. Ennek általában az az oka, hogy teljesen eltérő az életritmusuk a munkájuk miatt: például egy orvos, aki napokat húz le alvás nélkül, biztosan sokat alszik az ügyelet után. Így ha reggel 9-től este 5-ig dolgozó irodai alkalmazott a partnere, hosszú távon biztosan nehéz összeegyeztetniük az életüket.

Ha a hosszú távú kapcsolatban nagyon eltérőek az alvási szokások, akkor az többé-kevésbé rányomja a bélyegét a közösen eltöltött minőségi időre is, hiszen ha az egyik fél nem tudja magát rendesen kialudni, akkor nem feltétlenül kirándulásokkal és randizgatásokkal fogják eltölteni a szabadidejüket. Az alvási összeférhetetlenséget tovább növelheti, ha az egyik félnek muszáj sokkal korábban ébrednie, mint a másiknak, és ahányszor csak lehet, lenyomja a szundit. Nincs olyan ember a világon, akinek ha nem kell felkelnie korán, ne akadna ki ezen hónapok, évek után. Ez kialvatlanságot eredményezhet, aminek az állandó feszültség, idegeskedés a velejárója. Az alváshiány pedig rosszat tesz a nemi vággyal. De ez csak a technikai része a problémának, az ölelés, kiskifli-nagykifli vagy ezek teljes mellőzése is fontos szempont.

Az biztos, hogy ha valaki soha életében nem szerette, ha kiskiflibe ölelik elalváskor, akkor sose fogja egyik pillanatról a másikra megszeretni.

Nincs az a szerelem, ami ezt megváltoztatná. Az elalvás és ébredés időpontjánál is fontosabb, hogy a két ember hogyan tud egymás mellett aludni úgy, hogy mindketten kipihenten ébredjenek. Ha az egyik félnek az a pihentető, hogy hozzá se érnek, és lehetőleg az ágy másik végében a saját takarója alá bújva szuszmákoljon, akkor ezt annak a félnek, aki szeret ölelkezve aludni, muszáj megértenie. A közös nevező értelemszerűen az, hogy elalvás előtt ölelkezzenek, és kívánjanak egymásnak jó éjszakát.

Ebből a szempontból nézve okos döntésnek tűnhetne, ha valaki úgy dönt, először együtt alszik valakivel, és csak utána szexelnek, hogy biztosan kiderüljön, tudnak-e hosszú távon működni – de ez teljesen életszerűtlen.

Ha az alvási szokások nagyon különböznek, akkor hogyan lehet megoldani a problémát, még akkor is, ha az teljesen megoldhatatlannak tűnik? Egyáltalán nem biztos, hogy a kapcsolat más területén is nehézkesen tud együttműködni a két ember, így ha csak a munkabeosztás miatt van elcsúszás, akkor az okosabb időbeosztással, legrosszabb esetben munkahely-váltással lehet ezen változtatni. Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy akkor ébredjenek fel, amikor kedvük van – ez általában az éjszakában élőkre jellemző, zenészekre, vendéglátóiparban dolgozókra. A legtöbb ember alvási menetrendje a munkájához igazodik, és ha emiatt kevés a közösen eltöltött minőségi idő, akkor együtt kell kialakítani azt az időbeosztást, amibe belefér az alvás, a közös hobbi és a párkapcsolat építgetése.

Ehhez elengedhetetlen tudni a kérdésre a választ, melyik fontosabb: a munka vagy a magánélet?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik