Élet-Stílus

Oké, ha megőrülünk szex nélkül

A kapcsolatok kezdeti szakaszában, amikor a párok egymás száján keresztül lélegeznek, és nem telik el úgy nap, hogy nem szeretkeznek, nemcsak egyszer, hanem háromszor is akár, teljesen természetes, ha 3-4 nap kihagyáskor megőrülnek a másik hiányától. Elkezdenek aggódni, parázni, kétségeik lesznek, pedig ez jó hatással lehet a kapcsolatra hosszú távon.

Van, hogy még a kapcsolat elején, amikor folyamatosan nagyon szeretnénk egymás közelében lenni, huzamosabb ideig nem alszunk együtt, eltérő időben vagyunk fáradtak, és előfordulhat, hogy úgy fekszünk le együtt aludni, hogy elmarad a szex. Ez teljesen természetes, a mindennapok bárkinél közbeszólhatnak. Az elmaradt szexet később óriási egymásnak eséssel bepótoljuk, és megy minden úgy, ahogy addig ment. A szexmentes napokat általában nehezebben viseljük, amikor szerelmesek vagyunk, mint amikor nincs senkink, és egyedül élünk hónapokig vagy évekig. A miértre a választ a Floridai Egyetem egyik kutatója, Andrea Meltzer adta meg, aki ezt az állapotot vette nagyító alá, és megállapította, hogy

a szex funkciója, hogy összekösse a párokat. Még jobban.

A floridai tudós a Psychological Science-ben közzétett munkájában megállapította, hogy a szex nagyban befolyásolja a kötődés minőségét és a párkapcsolattal való elégedettség mértékét. Azt is megállapította, hogy ha egy pár 48 órán át képes megálljt parancsolni testi vágyainak, akkor az hosszú távon pozitív hatással lesz a kapcsolatukra. Mindezt két nagy felmérésből sikerült bizonyítani.

Az egyikben 96 házaspárt, a másikban 118 házaspárt kértek meg arra, hogy írjanak naplót a szexuális életükről, és jegyezzék fel azt is, mennyire voltak elégedettek annak minőségével és a párkapcsolatuk minőségével. Azok a párok, akik kihagytak 48 órát – azaz a szexuális együttlét után eltelt 48 óra -, minőségében magasabb szintű párkapcsolatról számoltak be 4-6 hónappal a kihagyás után, mint azok, akik nem türtőztették magukat.

Amit eddig csak sejtettünk, most már biztos:

a testi intimitás hiánya a párkapcsolatban az érzelmi intimitással és a kötődéssel van összefüggésben.

Így ha kimarad pár nap, akkor ahhoz hasonló érzéseket élünk meg, mint amikor kisgyerekkorunkban, csecsemőkorunkban anya pár órára eltűnt a látóterünkből. A párkapcsolatok szakaszai ugyanis a gyerekkor szakaszait követik végig, azaz a kezdeti státuszban csüngünk egymáson elválaszthatatlanul, mint ahogy a csecsemő csüng az anyján.

Ha ebben a kezdeti párkapcsolati szakaszban nem alszunk együtt pár napig, ha nem szerelmeskedünk egymással 1-2 napig, akkor szorongani kezdünk, félünk. Azoknál, akik valamennyire sérültek gyerekkorukban az anya-gyerek kapcsolatukban, a szorongásos tünetek sokkal erőteljesebben jelentkeznek, és mondhatni teljesen normális, ha rettegést élnek meg, és elutasítást éreznek. Azt azonban fontos észben tartani, hogy ezek az érzelmek valóban csak a gyerekkor traumái miatt jelentkeznek, és nem sok közük van a párkapcsolat valós érzelmi és testi intimitásához.

A kihagyásos időszak tényleg minden pár életében szükséges, párterápián is sokaknál segíthet a gondok megoldásában, ha két hetet szex nélkül töltenek el.

Emberkísérletként is érdemes kipróbálni, mit indít be az emberben, ha pár napig vagy hétig csak és kizárólag csókolózik a partnerével. A hiány, a tiltás fokozza a párokban az egymás iránti érzelmeket, és olyan közös tapasztalatot ad, ami hozzátesz a párkapcsolat minőségéhez.

Ez azért is jó, mert az idő elteltével a szerelem szenvedélyes jellege elkopik, és mély, tartós barátság, szeretet veszik át a helyét. A szexualitásnak ezzel együtt nem kell eltűnnie az életünkből, megmaradhat úgyis, hogy tudatosan, ésszel odafigyelünk a minőségére. Akár úgy, hogy pár napot tudatosan kihagyunk, hogy fokozzuk az egymás iránt érzett szexuális vágyat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik