Élet-Stílus

Oknyomozó diákújságírók buktatták le a csaló igazgatót

Rendkívül rövid volt a pályafutása az iskola élén.

A kansasi Pittsburg város középiskolájában felmondott az igazgató.

Előfordul az ilyesmi; miért hírértékű ez egy magyar olvasónak? – merülhet fel bárkiben a kérdés, úgyhogy meg is válaszoljuk: Amy Robertson igazgatónő felmondásához diákok oknyomozása vezetett.

A pedagógust márciusban nevezték ki az iskola élére, április 4-én azonban beadta felmondását. Az iskola vezetőjének távozása négy nappal azután történt, hogy megjelent az iskolaújság (Booster Redux) legfrissebb száma, amely vezércikkben / címlapsztori formájában foglalkozott az új igazgatóval.

pittsburgdragonactivities.com

A cikk gimnazista szerzői nem sokat cicóznak: már a legelső mondatban arról írnak, hogy „ellentmondásokat találtak” az igazgatónő korábbi tanulmányai és az általa látogatott intézmények által közölt információk között.

A diákok interjút készítettek a 19 év dubai tartózkodás után hazatérő pedagógussal, és úgy érezték, hogy hiányosak a válaszai, és többször is önellentmondásba keveredik. Mesélt az előéletéről – és éppen ez az a pont, ahol súlyos hibákat vétett: a diákok ugyanis nem túl hosszadalmas online keresgélés után kinyomozták, hogy például az egyetem, amelyen végzett, korábban diplomagyárként funkcionált, ahol szinte bárki vásárolhatott magának végzettséget igazoló okmányt.

Aztán tovább keresgéltek, és rábukkantak egy 2012-es cikkre, amelyből kiderült, hogy Amy Robertson Dubajban a szükséges engedélyek nélkül próbált magániskolát nyitni, és ennek következtében egy időre felfüggesztették az intézmény működését.

Az igazgatónő tagadta és alaptalannak nevezte a vádakat, mégis beadta a felmondását, amit a tankerület el is fogadott.

Az oknyomozó diákoknak többször is több helyről jelezték, hogy ne üssék az orrukat olyasmibe, ami nem tartozik rájuk, az újság kiadásáért felelős tanáruk azonban rendkívül büszke tanítványaira; a kansascity.com-nak elmondta:

Nem az volt a feladatuk, hogy bárkit lemondásra kényszerítsenek vagy kirúgassanak. De nagyon keményen dolgoztak, hogy kiderítsék az igazságot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik