Élet-Stílus

Pert nyert a nőgyógyász ellen a nő, aki vizsgálat közben elveszítette a szüzességét

Kirúgták az állásából azt a nőgyógyásznőt, aki vizsgálat közben, véletlenül átszakította egyik 29 éves páciensének szűzhártyáját Oroszországban. Az ortodox keresztény nő, akinek anonimitását garantálta a bíróság, beperelte a kórházat, mert a szüzességét a nászéjszakára tartogatta, és azt mondja, az óvatlan doktornő tönkretette az életét. A szibériai Novoszibirszkben élő nőnek 45 ezer rubel (kb. 233 ezer forint) kártérítést ítélt meg a bíróság.

A 29 éves nő elmondta, hogy élete első nőgyógyászati vizsgálatára ment a novoszibirszki klinikára. A doktornővel közölte, hogy először jár nőgyógyásznál, és azt is, hogy még szűz. A vizsgálat közben éles fájdalmat érzett, és látta, hogy a doktornő gumikesztyűi véresek lettek. Rákérdezett, hogy minden rendben van-e, az orvos pedig azt felelte, hogy semmi oka az aggodalomra.

A pácienst azonban nem hagyta nyugodni az ügy, ezért elment egy magánorvoshoz, aki megerősítette a gyanúját: a szűzhártyája részlegesen átszakadt. A nő teljesen kiborult, azt mondja, végigsírta a délutánt, és a másnapot. „Csak az Isten és anyám tudhatja, hogy mennyit szenvedtem” – mondta.

A nő vőlegénye kételkedett benne, hogy az orvosi vizsgálat miatt lett oda a menyasszonya szüzessége, ezért felbontotta az eljegyzést.

Az elhagyott nő és az ügyvédje, Tatjána Popova a megítéltnél jóval nagyobb összeget, kétmillió rubelt (közel tíz és félmillió forintot) követeltek, de ez volt az első ilyen műhibaper Oroszországban. Popova azt mondja, ők a külföldi példákat vették alapul, ahol nem ritka, hogy milliós összegeket ítélnek meg hasonló hibákért.

Az ügyvédnő azt mondja, összességében örül, mert az ítéletből látszik, hogy a bírónő megértette, hogy az ügyfelét súlyos károk érték a beavatkozás miatt, még ha ezek nem is egészségügyi károk. „Oroszországban még csak most kezdjük elismerni a morális károkozás fogalmát” – nyilatkozta.

(Siberian Times)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik