Élet-Stílus

Ezért gáz, ha a stresszt akarjuk levezetni a szexszel

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2017. 03. 30. 20:00

Korábban a témában:

A Szexrandi saját felmérése szerint a magyar férfiak és nők élvezetből, kíváncsiságból és a partner újdonságának varázsa miatt fekszenek le valakivel. A háromezer fő válaszából az is kiderült, hogy minden ötödik válaszadó használta már arra a szexet, hogy a depresszióját csökkentse, vagy levezesse a felgyülemlett feszültséget. Sokaknál ez már bevált taktikaként működik, holott ez hosszú távon nem vezet jóra. A szexualitás szabad kibontakozását megakadályozza a stressz.

Az adat, hogy minden ötödik magyar feküdt már le azért a partnerével, hogy levezesse a feszkót, megdöbbentő.

Az egészséges szexuális életnek nem lehet része, hogy a stressz levezetésére használjuk,

arra kiválóak a sportok és a magnézium tabletták. A szexnek arról kell szólnia, hogy adott két ember, akik éreznek egymás iránt valamit, vonzódást, szerelmet, szeretetet, és a kölcsönös érzelmeket átvezetik a szexbe. Azaz az érzelmi intimitást a testi intimitásban is megélik. A szeretkezés lényege tehát az egyesülés öröme kellene, hogy legyen.

Fotó: Thinkstock

Az élethelyzetekből adódó stressz ártalmas a lelki és testi egészségre, ráadásul sokaknál gátolja a szexuális vágyat. Egyáltalán nem ritka, hogy valaki a szexualitásban találja meg a feszültségoldást: a huszonéves férfiak például a pornónézésben vezetik le.

Akár szex, akár önkielégítés legyen a stresszlevezetés módja, a probléma mindkettőnél ugyanaz, könnyen fennáll a függőség kialakulásának lehetősége.

A test ugyanis stresszhelyzetben egész más hormonokat termel, hogy a veszélyérzetre reagáljon, az orgazmus érzése pedig egy merőben ellentétes érzést vált ki az agyban, a nagyon, de nagyon jó érzést.

Mondhatnánk, hogy ez így rendjén is van, mi a probléma. Csakhogy az emberi test nem ennyire egyszerűen működik.

A stressz ugyanis képes arra is, hogy beavatkozzon a merevedésbe, ez pedig csak fokozhatja a gondokat, ha az ágyban kudarcot vallunk. Az ördögi kör addig ismétlődhet, amíg csak képes az illető elviselni a kudarcélményt. A nők szempontjából nézve a stressz és feszültség miatt nehezebb lehet a koncentráció, ami hatással lehet a lubrikációra, az élvezetre és az orgazmuskészségre. Ők is kudarcot élhetnek meg, ha gyakran használják a szexet arra, hogy a feszültségüket oldják.

A túlhajszoltság, a szorongás ártalmas, és a stressz forrását valamennyire muszáj csökkenteni. Értelemszerűen egy jól fizető munkahelyen a hülye főnököt kénytelenek vagyunk elviselni egy darabig, pláne, ha a fejünk felett lebeg a lakáshitel. Akár új állással, esetleg szabadsággal, utazással lehet tompítani a problémákon, és a segítő családtagok és barátok is fontosak.

A folyamatosan fennálló stresszt valamilyen sporttal célszerű levezetni, addig is, amíg meg nem oldódik a feszültséget kiváltó ok. Könnyen rá lehet szokni a testben fellépő veszélyt jelző hormonok eltüntetésére a szexszel, de egy-egy alkalomnál többet a függőség és a szexuális zavarok lehetséges kialakulása miatt kerülendő.

Az erőltetés mellett a szex legnagyobb ellensége megszokás, ha rendszeresen a stressz levezetésére használjuk a szexet, az már megszokásnak nevezhető, ami biztosan nem vezet kielégítő szexuális kapcsolathoz.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.