Élet-Stílus

Ő a harmadik gyerekről beszél, én szenvedek a szexhiánytól

Ilyen a házasság vagy a hosszú távú párkapcsolat szex nélkül, amikor az egyik fél szenved. Vagy mindkettő.  

El vagyunk hidegülve egymástól, nagy a köztünk lévő feszültség, ezért nagyon sokat kellene dolgoznunk az ügyön, amennyiben mindketten akarjuk. Ő már a harmadik gyerekről beszél, pedig nem élünk intim, harmonikus házasságban. Folyamatosan szenvedek a szexhiánytól, és attól hogy a párom nem rajong értem semmilyen értelemben, csak néha bújik vagy ölel meg

– áll a szerkesztőségbe érkezett olvasói levélben. A probléma nem egyedi, rengeteg házaspár és pár szenved egymás mellett a szexhiánytól – van, ugyan, hogy a férfi nem akarja, de nem ez a gyakori, hanem az, hogy a nő nem vágyik a társára. Sehogyse.

Ha a nő elutasító, és hosszú hónapokon, esetleg éveken keresztül nincs egyáltalán szex otthon, akkor a férfit olyan mélyre lökheti, ahonnan nehéz a visszaút. A női frigiditás vagy libidóhiány rengeteg párkapcsolati problémát szül: a férfi folyamatosan csalódást él meg az elutasítások miatt, önértékelési zavarai lesznek.

Megtörténhet, hogy a férfi lefojtja a vágyait, nem lép félre, és ez az elfojtás később furcsa hobbikban, hóbortokban manifesztálódik. Például elmegy keramikus tanfolyamra, főzőtanfolyamokra, egyre többet eszik, hízik.

De ez csak a kezdet.

Szeretne szexelni, de bűntudata lesz tőle

A férfi szexuális vágya csak nő és gerjed, megélné a szexet, de bűntudat ébred benne. Egészen odáig merészkedik a gondolataiban és problémáiban, amit általában senkivel sem mer megosztani, hogy kétségei lesznek a társa hűségét illetően. Az is lehet, hogy a felesége/barátnője valaki másra vágyik? Ezek a gondolatok aztán mélyre lökhetik a férfit is, nőt is egyaránt.

Egyes férfiaknál – természetesen attól függően, hogy milyen a kötödéshez és az intimitáshoz való viszonyuk, és mennyit sérültek a pszichoszexuális fejlődésük során – akár pszichés zavar is felléphet, és nyomozgatni kezdenek a nő után. Csekkolják, mit csinál a nő, kivel telefonál, kivel csetel, ellenőrizni kezdik minden lépését – amire a nő egy idő után rá fog jönni, és máris áll a bál.

A pszichés időszakkal együtt, ami egyfajta személyiségtorzulásos időszak, merevedési zavar is felléphet. A merevedés egyértelműen összefüggésben áll az önbecsüléssel, a férfi énjével, ami ha éveken át tartósan sérül, akkor a problémák megmutatkoznak ott is.

Ha meg is próbálnák a szexet, már akkor sem menne, és a férfi pszichés ronccsá válik.

A nő szemszögéből is érdemes végignézni, hogyan alakulhat ki hosszú távon a kapcsolatban, hogy egyáltalán nem vágynak a szexre, és nem is igénylik az együttlétet.

Eltűnik az intimitás

A nők, pláne szülés után, hajlamosak arra, hogy számukra elég legyen annyi intimitás, amit reggel ébredezéskor a szájrapuszi és az ölelés adhat. Sok nő, nagyon sok nő éveken át is képes ennyivel beérni, és hiába próbálkozik a férfi, rendszeresen elutasítják. Az is lehet, hogy mivel a férfi csak akkor ért a nőhöz, csak akkor ölelte meg heteken, hónapokon keresztül, amikor szexet akart. A nő az érintést, az ölelést vagy a csókot már azzal azonosítja, hogy a férfi már megint CSAK AZT AKARJA. Ez aztán felgyülemlik benne rendesen, egyre ingerültebb lesz, és juszt se akarja a szexet, még ha akkor, abban a pillanatban vágyna is rá. A szexről a nők apránként teljesen képesek leszokni, és minden erejüket egyéb női feladataikra viszik át: munka, gyerekek, szülők segítése például.

Sok nőnek nehezére esik megélni az itt és mostot, és szeretkezés közben máshol van a fejük, szó szerint bármi megzavarja őket, akár a légy zümmögése is. Képtelenek átadni magukat a szexualitásnak, ezt jelenti valójában a frigiditás. Ennek számtalan lelki oka lehet, az alkoholista szülőktől kezdve a gyerekkori traumán át a zaklatásig számtalan mögöttes, sokszor tudattalan ok is meghúzódhat. A szexuális vágy fontos az életünkben, a libidó olyan pszichikus energia, ami az élet minden területére kihat.

A libidóhiány némileg másabb a frigiditásnál, hasonlóak a tünetek ugyan, de a libidóhiánynál csak arról van szó, hogy már nem ugyanolyan a nő libidója, mint azelőtt volt. Jellemzően az életciklus-változásoknál fordulhat elő, hogy eltűnik a szex a kapcsolatból, ilyen a gyerek születése, aminek hatására már többé nemcsak férfi és nő lesznek, hanem anya és apa. Vissza lehet hozni a kapcsolatba az érzelmi és testi intimitást, ha mindketten akarják, de ehhez kölcsönös tisztelet, szeretet és elköteleződés szükséges. Pár szabályt is érdemes betartani, az egyik ilyen, hogy a páros

ne anyának és apának szólítsák egymást, hanem a keresztnevükön.

A szex akkor ideális a párkapcsolatban, ha mindkét fél elégedett a mennyiséggel és a minőséggel. Ennek nem kell napi kettőnek lenni, mint a kezdeti rózsaszín ködös, szerelmi időszakban, lehet félévente 1 alkalom is, ha az mindkét félnek kielégítő. Vannak férfiak, akik nem igénylik annyira a szexet, és köszönik, jól elvannak havi egy alkalommal is. Számukra érthetően olyan nő az ideális társ, aki szintén elégedett ennyi szexszel. Ha a szex a kapcsolatban jól működik, akkor minden jól működik: a szex hiánya általában tünete annak, hogy valami nem stimmel, valahol, valamikor elcsúszott egymás mellől a két ember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik