Élet-Stílus

Attól, hogy piaci a zöldség, még nem feltétlenül egészségesebb

Legalábbis ezt állítja a Növényvédelmi Kamara. A kistermelők szerintük sokkal kiszolgáltatottabbak, ezért nem feltétlenül választják a legkevésbé káros növényvédő szereket, biztosra mennek. Vagy éppen nem megfelelően permeteznek, és lazább az ellenőrzés, úgyhogy a szakértő szerint bármi kikerülhet a piacra.

A Kamara egy felmérés eredményeit ismertette pénteki sajtótájékoztatójukon, amit összesen 527-en töltöttek ki az interneten. Az eredményeket Zsigó György agrármérnök összegezte, és mielőtt még a növényvédő szerekkel riogatott volna, hangsúlyozta, hogy ennél még rosszabb lehet a helyzet, elvégre csak az interneten töltötték ki a hobbikertészek és termelők a kérdőívet, a szakma öregedik, nincs megfelelő tájékoztatás.

A megkérdezettek több mint a fele 50-70 közötti, és a harmada már 25 évnél régebben gazdálkodik. 

Zsigó kitért arra is, hogy sokan folyamatosan használnak valamilyen szert, holott nem mindig van rájuk szükség. Csak arra kéne figyelni, hogy éppen milyen kártevőket kell irtani. A hobbikertészek és a kistermelők közül meglehetősen sokan vallották be, hogy nehezen tudják követni a legújabb variációkat, és nem tartják hatékonynak a mai kemikáliákat, a régi, erősebbekhez képest.

Növényvédelmi Kamara

Az se elhanyagolható, hogy Zsigó György szerint sokan rosszul, sűrűbben, vagy nagyobb dózisban permeteznek, aminek csak később lehetnek súlyos élettani hatásai. Azt kizárta, hogy azonnali bőrirritáció, vagy más tünet jelentkezne egy alma után, de

ki tudja, hogy 10-20 év múlva milyen problémát okozhatnak az erős kémiai anyagok.

És akkor már ember legyen a talpán, aki kideríti, hogy pontosan mi okozta az elváltozást.

Növényvédelmi Kamara

A növényvédő szerek a tápanyag-felszívódást befolyásolják, a máj dolgát nehezíti meg a túlzott bevitel. A biológiai anyagokkal való permetezés persze jó ötlet, elsősorban réz és kén az, ami a természetben is előforduló anyagok közül működhet, de ezek drágábbak, és még messze nem tartunk ott, hogy minden termelő biológiai szerekkel védje a növényeket.

Piac vagy nem piac

Azt, hogy most a nagyobb üzletekben vagy a piacon kapható jobb, vagy biztonságosabb áru, nem ez a közvélemény-kutatás fogja eldönteni. Mindenesetre Zsigó György többször elmondta, hogy egyszerűen azért nem feltétlenül a kistermelői zöldség-gyümölcs az egészségesebb, mert a nagy gazdálkodásoknál szigorúbbak az ellenőrzések. A növényorvos kötelező, aki Zsigó szerint képzettebb a növényvédő szerekből, mint a piaci árusok.

Komoly felvilágosítómunka szükséges éppen kistermelők és a kertbarátok körében. […] Pánikra semmi ok, azonban a háztáji gazdálkodók iránti feltétlen bizalom káros lehet az egészséges táplálkozás szempontjából. Nem nyugodhatunk meg, hogy amit a nagypapa termel, az az unokához eljutva biztosan egészségesebb, mint amit az áruházban venne. Sajnos ezt kell mondanom. De a piacon vásárolt (termék – a szerk.) sem biztos, hogy egészségesebb. Nagyon szomorú példákat mondhatnék.

– mondta. A hobbikertészek kiesnek a hatóság látóköréből, úgyhogy még nehezebb kiszűrni, ki az aki megfelelően termel, és ki az, aki nem.

Ha megmossa az almát, az csak nem árthat

A felszívódó növényvédő szerektől ugyan nem véd meg az sem, ha alaposan megmosunk minden zöldséget, de ártani nem árt. Zsigó György kérdésünkre inkább azt mondta, hogy töröljünk.

A viaszos réteg letörlése, a szárazra törlés talán még fontosabb, a növényvédő szer és egyéb légszennyező anyagok a viaszon köthetnek ki.

– magyarázta Zsigó György.

Az meg, hogy most biót veszünk vagy nem, például a citromnál fontos. Messziről jön, erősen kezelik, ráadásul Zsigó hozzátette, hogy szállításkor már elkezdik különböző oldatokba, beáztatni, tartósítani. Ha valakinek citromhéjra van szüksége, vagy mondjuk kandírozna, akkor a szakértő mindenképpen a bio citromot választaná, ezeknél nem lehet gázosítani, egyes szereket használni, nitrátot és nitritet sem tartalmaz. Csak drágább.

(Borítókép: Rainer Binder/ullstein bild/Getty Images)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik