Élet-Stílus

Bizarr akcióval vennék rá az idős sofőröket, hogy ne vezessenek

Japánban megnőtt a koros vezetők által okozott karambolok száma.

Kicsit talán morbid az az ötlet, amivel Japán, pontosabban az Aicsi prefektúra próbálkozik, hogy rávegye az idős embereket: hagyjanak fel az autóvezetéssel.

Egy helyi temetkezési vállalat 15 százalék kedvezményt ad a temetések árából annak, aki bizonyítani tudja, hogy végleg beszolgáltatta a rendőrségen a jogosítványát

– a hatóságok egyébként támogatják az ötletet.

A kedvezményes temetést ráadásul nemcsak az érintettek, hanem rokonaik is igénybe vehetik – még akkor is, ha másik tartományban élnek (illetve már nem élnek, amikor az akciós árat igénybe veszik).

Az intézkedésre azért van szükség, mert az országban már kétszer annyi 75 évnél idősebb ember ül a volán mögött, mint egy évtizeddel ezelőtt, és eközben jelentősen megnőtt azoknak a baleseteknek a száma, amelyekben a koros vezetők is érintettek – Aicsiben például a 75 feletti sofőrök okozzák a karambolok 13,2 százalékát – írja a Mainichi.

Más prefektúrákban is próbálkoznak – kevésbé bizarr módon – rávenni az idős autósokat, hogy ne vezessenek, például taxikedvezménnyel vagy fürdőbelépőkkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik