Élet-Stílus

A neve miatt nem kap munkát egy férfi

Pedig mérnökként végzett.

Akárhogy próbálkozik, sehogy sem tud elhelyezkedni egy indiai férfi. Ez így önmagában még nem lenne hírértékű, van néhány ember hasonló helyzetben Indiában – és Magyarországon és a világ más táján is –, az ő esete annyiban érdekes, hogy neve miatt nem kap munkát.

Saddam Hussainnek hívják.

Pedig a Dzsamsedpurban élő férfinak normális körülmények között lenne keresnivalója a munkaerőpiacon: hajómérnökként végzett, és egykori egyetemista társai közül már mindenkinek sikerült elhelyezkednie.

Saddam állítja, hogy a neve miatt nem veszik fel sehova (annak ellenére, hogy nem is Hussein, hanem Hussain a vezetékneve), mert a hajózási társaságok félnek attól, hogy a nemzetközi vizeken a bevándorlási hivatalok problémásnak éreznék az egykori iraki diktátorra emlékeztető nevet.

Saddam ezért azzal a kérelemmel fordult a hatóságokhoz, hogy Sajid néven élhessen tovább. A névváltoztatásra már meg is kapta az engedélyt, csakhogy most meg azért nem tud pályázni a cégekhez, mert a diplomáján még a régi neve szerepel, és így nem tudja bizonyítani, hogy ő valóban mérnök.

A BBC összeállításából kiderül, hogy Irakban is sokaknak gondot okoz, hogy a diktátor nevével kénytelenek élni: egy Saddam Hussein nevű újságíró arról számolt be, hogy apja az államigazgatásban dolgozott, de kirúgták, mert nem hitték el neki, hogy nem tagja a Szaddam-féle Ba’ath pártnak, de volt, akinek a fejéhez fegyvert szegeztek a rossz emlékű név miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik