Élet-Stílus

Nincs kétféle női orgazmus

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2017. 03. 18. 20:30

Évtizedek óta, laboratóriumi körülmények közt mindenféle műszerekkel vizsgálják a női orgazmust, és talán ennek is köszönhető, hogy több tévhit is él a fejekben a témában. Az egyik ilyen a hüvelyi orgazmus, ami valójában a szex csak és kizárólag behatolással elért csúcspontja. Csakhogy a szexnek nem az a lényege, hogy vége legyen, és nem is az, hogy az olvasott női orgazmustípusok összes fajtáját képes legyen a nő produkálni. A szexet hagyni kellene megtörténni, és élvezni minden lépcsőfokát, bárhogy is lesz a vége.  
Korábban a témában:

Érthető, ha egy férfi arra vágyik, hogy partnerével egyszerre, körülbelül egyidőben éljék át a tetőpontot, csak behatolással – vágyni arra, hogy a farok teljes egészével érezze a hüvely lüktetését orgazmuskor, teljesen elfogadható vágy, nem is lehet belekötni.

Miért játssza meg a nő az orgazmust?

Többek közt azért is jó nőnek lenni 2017-ben, mert a viktoriánus korban élő nőkkel ellentétben mi nemcsak sötétített ablakok mögött, szigorúan az ágyban, ruhában, misszionárius pózban kell, hogy elviseljük a szexet, gyermeknemzés céljából. Nappali fényben, teljesen meztelenül, az éppen jóleső pózban eshetünk egymásnak, ahogy kedvünk tartja, és annyira élvezhetjük, amennyire csak akarjuk. A férfi célja, hogy rengeteg féle és rengeteg darab orgazmust bezsebeljenek a női testből, ami dicséretes, viszont ez sajnos a teljesítménykényszer olyan formája, ami bizony előidézi a nők nagy részéből, hogy megjátsszák az orgazmust.

Pedig a szexnek nem az a lényege, hogy hazudjunk, és nem is az, hogy húszféle ilyen-olyan pontokon keresztül elért orgazmust megéljünk. Anatómiailag sok kutató igyekszik alátámasztani, hogy a nőknek van U-pontjuk, A-pontjuk, G-pontjuk, amiken keresztül hatalmasakat élvezhetnének – mindegyikük. Elvileg. Gyakorlatilag a nők között sokan élnek meg fájdalmat a behatoláskor, vagy egyszerűen csak nem kívánják a szexet, vagy képtelenek nem arra figyelni, hogy még meg kell írni egy emailt, és feketét is kéne mosni. Ráadásul a jó orgazmuskészséggel bíró nőknél is előfordulhat, hogy beidegződött az élvezés mechanizmusa, ez ugyanis teljesen reflexszerűen alakul ki az agyban és a testben.

Rég megcáfolták a “hüvelyi orgazmust”

A többféle női orgazmus elméletet már a hatvanas években megcáfolták, William Masters és Virginia Johnson, akik akkurátus munkájukkal megalapították a ma ismert kognitív viselkedésterápiát a szexuálterápiában,

évtizedekkel ezelőtt kimondták, hogy nincs kétféle női orgazmus.

Megállapították, hogy a csikló a szeretkezés közben, behatolás közben is kap valamennyi ingerlést, kívülről és belülről is: a csikló nemcsak akkora, amekkorának kívülről tűnik, jó része folytatódik a testen belül, és a hüvelybemenetet körülöleli.

Ha kívülről a behatolás közbeni dörzsölődés kevés, akkor a csikló ingerlésére kell jobban rásegíteni, és ezzel a kettős ingerléssel a test átszoktatásával idővel elérhetővé válik a “hüvelyi orgazmus”. Jó figyelembe venni, hogy a női testben nincs lényeges különbség a tévhitként élő többféle orgazmusnál, mert bármilyen ingerlésről is legyen szó, ugyanaz az idegrendszeri változás jön létre a testben az orgazmus fázisában. A különbség annyi, hogy a csikló külső része sokkal több idegvégződéssel bír, így érzékenyebb.

Happy Bride and groom embracing and kiss in bed. Wedding morning
Fotó: Thinkstock

Átprogramozhatóak vagyunk

A szexuális izgalom és kielégülés vegetatív, nem akaratunktól függ. Emiatt a már kialakult beidegződések átprogramozásával át lehet szoktatni a testet.

Átmenetileg abba kell hagyni a szexuális együttlétnek azt a formáját, amihez a beidegződés kapcsolódik.

Ez a behatolással elért orgazmus esetére is igaz: ha egy nő (akár a pasijával együtt) a vibrátorhoz szoktatta a testét, akkor azt teljesen el kell hagyni, hiszen ebben az esetben az ő szexuális reagálókészsége ehhez igazodott az agyában is. Ha fixálódott a szexuális kielégülés, és más módon szeretné valaki megélni, mint eddig, akkor különböző, speciális gyakorlatokkal, egyénre szabott részletes feladatokkal lehet felépíteni a kívánt új beidegződést. A gyakorlatok mellett a lelki gátló tényezőket, ha vannak, háttérbe kell szorítani.

Szakértői iránymutatással meg lehet alapozni a vágyott változást, de a megoldáshoz biztos, hogy szemléletváltásra van szükség mindkét félnél. Csak segítőkész, türelmes és teljesítménykényszertől mentes, pszichoszexuálisan érett társsal lehet együttműködni, akivel meg lehet ezt beszélni – elkerülhetetlen az erről való beszélgetés.  A nők és a férfiak az orgazmus megélésében is valamennyire különböznek egymástól: a nőknél a szex főleg érzelmi okok miatt következik be, és sokaknál az egybeolvadás szimbóluma. Ha innen indulunk ki, amikor a hüvelyi orgazmus problémaköréről beszélünk, akkor egyértelmű, hogy lényegtelen, milyen testi pontok ingerlésével érhető el a tetőpont, mert a kölcsönös érzelmek és az érzelmi intimitás minősége sokat nyom a latba.

A szexet csak hagyni kell megtörténni, nem kell semmilyen elvárással hozzáállni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.