Élet-Stílus

Kartondobozra cserélik a bölcsőket a csecsemőhalandóság miatt

Egyre több amerikai államban adnak a kórházak kartondobozokat az újszülöttjeiket haza vivő szülőknek. mert a dobozokban altatott babák sokkal kisebb eséllyel halnak meg, mint a bölcsőben, vagy kiságyban alvó társaik.

Amerikában először New Jersey majd Ohio állam kezdett dobozokat osztani januárban, majd csatlakoztak philadelphiai és texasi kórházak is. Nem üres kartondobozokról van szó: a méretre vágott szivacsmatracon és a lepedőn kívül mindegyikben van néhány babaruha, pelenkák, és 150 dollár (kb. 44 ezer forint) értékű babaholmi. A szülőknek mindezért cserébe csak egy 15 perces oktatóvideót kell végignézniük a csecsemők alvási szokásairól.

Fotó: BabyBox Company

Szóval, ha nincs bölcső, nincs bölcsőhalál sem, ennyire egyszerű lenne? Nem egészen. A babadobozok és persze az oktatás azonban eltántorítják a szülőket azoktól a dolgoktól, amik a legtöbb csecsemőhalált okozzák. Nem próbálnak a kicsivel aludni, nem raknak a fekhelyére játékokat, és nem altatják a kicsiket a hasukon.

Amerikában azt remélik, hogy a program segít majd a skandináv országok szintjére szorítani a csecsemőhalandóságot. Finnországban 1949-ben vezették be a babadoboz programot. A kismamák választhattak: a babaholmikkal teli dobozt szeretnék hazavinni, vagy az értékénél valamennyivel kevesebb készpénzt.

A hatás drámai volt: a csecsemőhalandósági ráta rövidesen 1000 szülésből 3,5 esetre zsugorodott. Ez kevesebb, mint a jelenlegi amerikai adat, ami 5,8 halálesetet jelent 1000 szülésenként. A ráta ráadásul az utóbbi években, főleg a társadalom szegényebb rétegeiben folyamatosan nő.

Magyarországon a koraszülések okozzák a legtöbb csecsemőhalandóságot, de az utóbbi időben javult a helyzet. A legfrissebb, tavalyi adatok szerint, minden tizedik magyar baba, azaz összesen évente 85-90 ezer születik idő előtt. A hazai csecsemőhalandósági ráta 4,1 ezrelék.

(via NBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik