Élet-Stílus

Csoda: hét év után felébredt a szüléskor kómába esett anya

Csodával határos módon, több mint hét évnyi kóma után felébredt egy nő a Szerbiában. A vajdasági Indiából származó, 25 éves Danijela Kovacsevics 2009-ben, egy szülés közben kapott, kórházi vérmérgezés miatt került vegetatív állapotba. Ő volt a leghosszabb ideje kómában lévő beteg az országban, ezért az orvosai már régebben lemondtak arról, hogy magához térjen.

Danijela most először pillanthatta meg, immár hétéves kislányát. Bár a fiatal nő állapota jó ütemben javul, messze van még a teljes felépüléstől. Gyakorlatilag mindent újra kell tanulnia: egyelőre az nagy eredmény, hogy képes megtartani kezeiben egy rajztáblát és egy tollat, egyedül fel tud ülni, és követni a beszélgetéseket.

Csoda: hét év után felébredt a szüléskor kómába esett anya 1
Fotó: Facebook

A nőt jelenleg egy speciális német klinikán ápolják, ám az ottani gyógykezelését csak három hónapig finanszírozza a szerbiai társadalombiztosítás. Ez az idő nagyon kevés Danijela felépüléséhez, ezért a családja gyűjtésbe kezdett.

„Ha egy ember eltöri a karját, nem gyógyul meg teljesen három, hónap alatt. Gondoljanak csak bele, mennyi idő kell az én lányom felépüléséhez” – nyilatkozta a nő apja.

Kovacsevicsék először a rokonaikhoz fordultak segítségért. Ők meg is szerveztek egy taekwondo-versenyt, aminek bevételét a Danijelának ajánlották fel. Tízezer euró (több mint 3 millió forint) gyűlt össze, de a család úgy számol, még legalább ötvenezer euróra (több mint 15 millió forintra) lenne még szükségünk.

Daanijela nagyanyja a szerb Blic nevű lapnak elmondta, hogy talán meglepő, de az egyik legnagyobb költséget a pelenkák jelentik, mert háromóránként cserélni kell őket minden nap. Ez után következnek a drága gyógyszerek és az étel.

A család online adománygyűjtő kampányt is indított a GoFundMe oldalán, de kilenc nap alatt, mindössze 646 dollár (alig 190 ezer forint) jött össze.

(via Daily Mail)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik