Élet-Stílus

„Elég volt a homályból” – Kiss Norbi Európabajnok Sasszemű lett (X)

24.hu
24.hu

2017. 03. 01. 00:00

A kétszeres EB győztes kamionversenyző Kiss Norbi megunta, hogy a versenyeken kontaktlencsével kell bajlódnia. Túl sok volt a macera, ráadásul a sokszor nem túl higiénikus körülmények miatt a fertőzésveszélynek is ki volt téve. Márpedig Norbi számára a látás munkaeszköz. Nem mindegy tehát, hogy mennyire lát tisztán az adott szituációkban.

Norbi sok év szemüvegesség után úgy döntött, hogy belevág, és megműtteti a szemét. Az idén 20 éves Sasszemklinikát választotta, ahol Sasszem FEMTO lézerkezelésen esett át. Ez a kezelés gyors és fájdalommentes, ami a bajnok számára nagyon fontos volt. A műtét után mindössze pár óráig tapasztalta a fényérzékenységet, de estére már probléma nélkül tudott gyakorolni szimulációs programján is.

Bajnokok kezelése

Kevesen tudják, hogy a Norbi által választott FEMTO eljárás az egyetlen, amit a NASA űrhajósai és a NAVY vadászpilótái számára is engedélyeznek. Az engedélyeztetést megelőző 50 évben az asztronautáknak semmilyen lehetőségük nem volt arra, hogy technikai segédeszközökkel javítsák a látásukat. A jelölteknél kritérium a tökéletes látás, s az esetleges látásproblémát sem szemüveggel, sem kontaktlencsével nem korrigálhatják. Próbáljon csak meg valaki kontaktlencsében a világűrbe utazni, vagy szemcseppet csöpögtetni a szemébe – a súlytalanság állapotában, ez értelmetlen küzdelem lenne.  2007-ben, 10 év és 11 millió lézerkezelés tapasztalata után a NASA és a US NAVY zöld utat adott a Sasszemklinika által is használt FEMTO-technológiának. Mivel egyetlen asztronauta kiképzése 3 millió €-ba kerül a NASA-nak, így érthető a hosszú évekig tartó kritikus hozzáállás. Az asztronauták számára csak a tökéletes lehet elég jó, így a FEMTO kétlézeres eljárást hosszú ideig tesztelték. A teszteket olyan fizikai terhelések mellett folytatták, amik a hétköznapok során sosem lépnének fel. Szimulálták például azt, milyen környezeti hatások érik a szemet akkor, amikor valaki katapultál. A testnek ilyenkor szembe kell néznie a nagyon erős légellenállással, a nagy hőmérséklet-különbségekkel, s ezekhez társul még a gyorsulási erő is. Vizsgálni kellett ezek hatását a már kezelt szaruhártyára is. A tesztek jó eredményeket hoztak, így a NASA és a NAVY engedélyezte a pilóták számára is a kétlézeres látáskorrekciót.

Norbi látása jobb, mint korábban szemüveggel

Norbi látásélessége a Sasszem FEMTO eljárásnak köszönhetően 120 % lett, ami jobb, mint korábban szemüveggel vagy kontaktlencsével. Ezzel a látással már olyan apró részleteket is meglát, amit az átlagos, egészséges látású emberek nem vesznek észre. Nézd meg Norbi beszámolóját a kezelésről:

Norbi most már boldogan várja, hogy a következő versenyszezonban tesztelhesse új „képességeit”. Neked sem kell tovább várnod, hiszen a jó látás mindenki számára fontos az utakon. Jelentkezz Sasszemkezelést  ingyenes alkalmassági vizsgálatra most, hogy a jövőben Te is biztos kezekben tarthasd a kormányt!

 

Mentés

Mentés

Mentés

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.