Élet-Stílus

Spanyol kutatóknak sikerült szembeszállniuk az AIDS-szel

Egy oltáskombinációval több betegnél is sikerült megállítani a HIV-vírus szaporodását.

Sikerrel járt az a kísérlet, amelyben HIV-fertőzötteket kezeltek egy oltáskombinációval: öt ember szervezetében hosszabb ideig kimutathatatlanná vált a vírus, és immunrendszerük megakadályozta annak szaporodását.

Jelenleg a HIV-fertőzöttek napi gyógyszeres kezelésre szorulnak, de a gyógyszerek drágák, és mellékhatások is előfordulhatnak. A barcelonai IrsiCaixa AIDS-kutatóintézet kísérletében 24-en vettek részt, náluk frissen diagnosztizálták a fertőzést.

Az alanyoknak kétféle HIV-vakcinát adtak be, ezek a fehér vérsejtek képződését segítik, amelyek felismerik és elpusztítják a HIV-fertőzött sejteket. Ezt egy rákbetegek kezelésére használt szerrel kombinálták.

Azután, hogy az alanyok gyógyszeres kezelését megszakították, tíz beteg szervezetében azonnal szaporodni kezdett a vírus, öt betegnek viszont hetekig nem volt szüksége gyógyszerre. Egy esetben hét hónapra leállhattak a gyógyszeres kezeléssel a HIV-vírus elszaporodásának kockázata nélkül.

Az Independent cikke megjegyzi: az alacsony és közepes jövedelmű országokban 2015-ben 19 milliárd forintot fordítottak a HIV-fertőzöttek gyógyszeres kezelésére, vagyis ha az eljárás hatékonyságát növelni tudják, az jelentős anyagi megtakarítást is eredményezhet a fertőzöttek életminőségének javításán túl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik