Élet-Stílus

Megkérdeztük, Magyarországon is terjed-e a rejtélyes radioaktív anyag

Szerdán számoltunk be róla, hogy a francia sugárvédelmi és nukleáris biztonsági intézet jelentése szerint rejtélyes radioaktív anyag, jód-131 terjed a levegőben Európa-szerte.

Az ügyben megkerestük az Országos Atomenergia Hivatalt, amely arról tájékoztatott, hogy a magyarországi laboratóriumok – egy eset kivételével – nem tudták kimutatni az izotópot a levegőben.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatása szerint az OKK-OSSKI XXII. kerületi Anna úti telephelyén január utolsó hetében mértek ugyan a kimutathatósági szintet alig meghaladó – 9,9 µBq/m3 mértékű – Jód-131 izotóp aktivitás-koncentrációt, viszont sem előtte, sem az utána következő héten a radioaktív jód nem volt kimutatható.

Mint írták, mivel az ország területén lévő egyéb laborokban – beleértve a budapesti mérőhelyeket is – egyáltalán nem mutattak ki radioaktív jódot, ezért az Anna úti telephely mérési eredményét vizsgálják jelenleg.

Közölték, a speciális mérési módszerrel ilyen nagyon alacsony szintű koncentrációban alig kimutatható radioaktív jód mennyiségek egészségügyi kockázatot nem jelentenek.

A radioaktív jód ilyen kis mértékű megjelenése több mindenre utalhat, akár az időjárási viszonyok miatt (megrekedő hideglevegő) is előfordulhat, hogy éppen a kimutathatósági szinten mértek valamit a műszerek a környezetünkben egyébként nagyon alacsony szinten jelenlévő mesterséges izotópok közül. Radioaktív jódot ugyanis több területen folyamatosan használnak, pl. az egészségügyben, melyet Európa-szerte több helyen is gyártanak. Magyarországon jelenleg nincs termelés, csak importból származó anyag kerül felhasználásra speciális radiogyógyszerek előállításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik