Élet-Stílus

Elképesztő adatok derültek ki pisilési szokásainkról

Tízből egy magyar nem mossa meg utána a kezét!

Rendkívül izgalmas statisztikai adatokkal látta el a magyar lakosságot – a Domestos megbízásából – a Kutatópont. A 18 évnél idősebbek körében készült (vélhetően nem annyira reprezentatív) felmérésből rengeteg érdekességet tudhatunk meg arról, hogyan használják polgártársaink a vécét.

Merüljünk el a számokban!

A megkérdezettek körülbelül 90 százaléka mindig kezet mos otthon WC-használat után – ebből a mondatból az is kiderül, hogy

tízből 1 magyar viszont úgy lép ki a vécéből, hogy nem mos kezet.

Egy kis higiénia-shaming: a sajtóanyagban fontosnak tartották kiemelni, hogy azok között, akik csak kakilás után mosnak kezet, „szignifikánsan magasabb arányban vannak az Észak-Magyarország régióban élők”.

De mi a helyzet a vécézés előtti kézmosással?

– merülhet fel bennünk joggal a kérdés, erre az Unilever sajtóanyagában Dr. Ócsai Lajos közegészségügyi és járványügyi szakorvos válaszol, aki szerint a hölgyeknél a WC-használat előtti kézmosás legalább olyan fontos, mint a WC-használat utáni.

Mi egy másik szakembert idézünk, aki szerint ez a férfiaknál is fontos:

Na, de térjünk vissza a számokra!

  • A válaszadók háromnegyede folyékony szappannal (74%), míg egyharmaduk hagyományos szappannal (34%) szokott kezet mosni. (Ami összeadva a válaszadók 108 százalékát teszi ki, tehát feltételezhetően vannak, akik a folyékony és a hagyományos szappant egyaránt kedvelik).
  • Háromszor többen használnak műanyag WC-deszkát (80%), mint fából készültet (26%).
  • A megkérdezettek 97 százaléka használ otthonában WC-kefét.
  • A férfiak közel kétharmada (63%) állva vizel, bő egyharmaduk (37%) pedig ülve.
  • A Dél-Dunántúl régióban szignifikánsan magasabb az ülve vizelő férfiak aránya (53%).
  • Vizelésre a magyarok túlnyomó többsége (86%) csak 1-2 percet fordít az életéből alkalmanként, míg kakilás esetén a legtöbben (62%) 3-5 percre csukják magukra a WC-ajtót.

Ez utóbbihoz kapcsolódik a kutatás leghihetetlenebb adata is:

A válaszadók több mint kétharmada (69%) nem végez egyéb tevékenységet, miközben a WC-n időzik (ezt egyszerűen nem vagyunk hajlandóak elhinni; nem reprezentatív kutatásunk szerint az emberek 100%-a multitaskingol a vécén).

Azok közül, akik egyszerre több dologra is képesek a WC-n ülve, a legnagyobb arányban újságot olvasnak (51%), amit az elektronikus eszközön történő olvasás követ (44%) (Itt vélhetően nem arról van szó, hogy az eszközön ülnek).

A sajtóanyag legfrappánsabb (és persze megszívlelendő) gondolatával búcsúzunk:

Bármilyen tárgy szállítása a WC és a többi helység között azzal jár, hogy a tárggyal együtt kivisszük a WC mikroflóráját is. Így az a könyv, amely a WC után a hálószobában vagy a konyhában is megfordul, nem csak a legnemesebb kultúrát terjeszti.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik