Élet-Stílus

Mennyit keresnek valójában a pornósok?

Ha arra gondolunk, hogy miért adja valaki pornózásra a fejét, az jut először eszünkbe, hogy nyilván rengeteg pénzért. A szakmát a lehető legbehatóbban ismerő ügynök, Derek Hay azonban azt mondja, a kívülállók elgondolásai általában messze állnak a valóságtól.

A brit származású Hay maga is színészként kezdte a pályafutását, majd 2000-ben üzlettársaival megalapította a mára a legnagyobb sztárokkal dolgozó LA Direct Models ügynökséget. Hay a The Independentnek mesélt a pornós valóságról.

Azt mondta, nem létezik kőbe vésett bértábla, a fizetések azon múlnak, hogy mit hajlandó bevállalni egy színész. Ha egy női előadót veszünk, az alap nagyjából ezer dollár (kb. 290 ezer forint) egy férfival, és úgy hét – nyolcszáz dollár (205 – 233 ezer forint) egy másik nővel forgatott jelenetért. Ez az összeg tíz – húsz százalékkal lehet több, vagy kevesebb attól függően, hogy ki az illető, illetve, hogy ki az ügynöke. Olyan esetekben nőhet nagyobbat a gázsi, ha a filmkészítők olyasmit szeretnének a színésztől, amit még soha sem csinált kamerák előtt, és ösztönözni akarják, hogy elvállalja.

„A megfelelő lány, a megfelelő indokkal – ami sokféle lehet, például az első anális szex, vagy az első jelenet három, négy, öt sráccal – prémium gázsit kaphat, ami nagyjából kétezer – hatezer dollárt (580 ezer – 1,7 millió forintot) jelent. Láttam ennél magasabb összegeket is, de az nem igazán jellemző” – mondta Hay.

Az ügynök elárulta, több pénz jár egy színésznőnek, ha először forgat fekete színésszel. „Ez a kívülállók számára rasszizmusnak tűnhet, de a dolog sokkal bonyolultabb ennél” – mondja. Egy volt pornószínésznő, Aurora Snow azt nyilatkozta erről 2013-ban, hogy a különböző bőrszínű emberek közötti szex még mindig tabunak számít, mert túlságosan bonyolult téma, különösen a pornó fantáziavilágában.

Felröppent a pletyka, hogy az utóbbi években egyre kevesebbet lehet keresni pornózással, de Hay szerint inkább csak arról van szó, hogy egy ideje csak a speciális jelenetek esetében emelkedtek a fizetések, az alapmunkák esetében viszont stagnálnak.

Bár a nemek közötti fizetéskülönbségek alapvetően valóban fordítva működnek a pornóiparban, vagyis a nők többet keresnek a férfiaknál, az is igaz, hogy ha egy pasi megbízhatóan teljesít és keményen dolgozik, hamar eltűnik ez a különbség.

Az, hogy összességében mennyit lehet keresni a pornóval nagyon változó, mint ahogy a fociban is óriási különbségek vannak egy világsztár és egy alsóbb ligában szereplő játékos fizetései között.

Fotó: Europress/AFP/Mauricio Lima

„A szakmán belül megvannak a sztenderd összegek, de hogy a végén ki, mennyit képes összeszedni az csak azon múlik, hogy ki ő, és ki az ügynöke. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy közvélemény durván túlbecsüli a pornós gázsikat. Még a legnagyobb nevek sem keresnek többet egy évben félmillió dollárnál (kb. 146 millió forintnál).”

Bár ez az összeg Hay szerint is sokkal több annál, amit egy átlagember megkeres, azt mondja, az utóbbi években, a pornós videomegosztók terjedése súlyosan károsította az iparágat. „Rengeteg oldal lopott tartalmat kínál a nézőinek, teljesen ingyen. Miért fizetne bárki is olyasmiért, amit ingyen is megkaphat? Rengeteg stúdió ment tönkre emiatt, mások pedig jóval kevesebbet forgatnak, mint amennyit szeretnének.”

A pornós megélhetésnek nem elhanyagolható tényezője az, hogy meddig tarthat egy előadó karrierje. Hay szerint ez nagyon kitolódott az utóbbi időben, így ma már nem ritka, hogy egy színésznő a harmincas éveinek végéig, esetleg még tovább csúcson maradjon.

„Bár a pornóban is vannak divathullámok, a MILF kifejezés (az érett nőket jelöli) nagyjából nyolc évvel ezelőtti felbukkanása óta a keresési listák élén van. Ha egy lány már ideje a szakmában van, és elér a húszas évei végére, szinte biztosan felajánlják neki, hogy dolgozzon tovább MILF-ként, így jó pár éve marad még pénzt keresni.”

Hay azt is elmondta, mi kell ahhoz, hogy valaki sikeressé váljon a szakmában.

„Természetesen sokat számít a külső, a kor, a hozzáállás és a viselkedés, de engem külön érdekel, hogy valaki mennyire motivált, és ambiciózus. Hatalmas a verseny az iparágon belül. Az olyan központokban, mint Kalifornia, Florida, vagy Nevada már kevés tabu maradt a lányok számára, akik épp csak maguk mögött hagyják a tinédzser éveiket, és úgy döntenek ez az, amit csinálni akarnak. Azok a régi klisék, hogy a zaklatott gyermekkorú lányok jönnek az iparágba, ma már nem igazak.

Csak olyan lányokkal dolgozom együtt, akikkel hosszútávra tervezhetek. Nem érdekelnek azok, akik egy adósságot akarnak kifizetni egy-két forgatásból, vagy csak belekóstolnának a dologba, és néhány hónap alatt keresnének egy kis pénzt.”

Nyilvánvalóan, még egy pornókaszting sem úgy néz ki a valóságban, ahogy a pornóvideókon. Egyáltalán nem jellemzők a „szereposztó kanapék” amelyeken a színésznők a filmkészítők kedvében járnak, hogy megkapjanak egy szerződést.

„Nem azt mondom, hogy ilyesmi soha sem történik, de egyáltalán nem ez a jellemző. A legtöbbször nincs is a szó hagyományos értelmében vett meghallgatás. A stúdiók az ügynökségek adatbázisából válogatnak, aztán ha megtetszik nekik egy modell, behívják egy maximum tíz perces beszélgetésre, hogy egy kicsit megismerjék. Ilyenkor meg szokták kérni, hogy vetkőzzön meztelenre, hogy lássák, nem hízott, vagy fogyott-e sokat, mióta a fotók készültek, nem csináltatott-e tetoválást vagy piercinget. Aztán visszaszólnak az ügynökségnek, hogy alkalmazzák-e a lányt, vagy sem. Ennyi az egész” – mondja Hay.

Ahogy az általában lenni szokott, van némi különbség az amerikai és magyar valóság között. Dévai kolléga még 2015 nyarán készített mélyinterjút Anita Bellini, debreceni pornószínésznővel az azóta megszűnt 4024.hu számára. Ő akkor azt mondta, az Egyesült Államokban általában dupla annyit fizetnek egy-egy jelenetért, mint Budapesten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik