Élet-Stílus

Akkor most eláruljuk, hogyan lehet még boldogabbá tenni a nőket

Mindjárt itt a Valentin-nap, úgyhogy bűntudat nélkül ajándékozhatunk életnagyságú plüssmackót, csipkebugyit és szív alakú páros bögrét. Ám mi azt szeretnénk, hogy ne csak ezen a napon figyeljetek egymásra, ezért megkértünk egy család- és párterapeutát, hogy tanácsaival segítsen elsősorban a férfiaknak abban, hogy miként tehetik boldogabbá életük szerelmét.

De nyugalom!

Mielőtt kitörne a kommentforradalom azért eláruljuk, hogy szenteltünk karaktereket ebben a cikkben a férfiak igényeinek is. Mi is tudjuk, hogy kettőn áll a vásár.

A fiúk márpedig sírhatnak

Egy kapcsolatban a férfiak egyik legnagyobb gondja – tisztelet a kivételnek – az érzelmeik kimutatása – kezdi Szkotniczky Péter.

Ez a neveltetésnek is köszönhető, illetve annak a hiedelemnek, hogy attól férfi egy férfi, ha erős. És aki erős, az nem mutat ki érzéseket. Hihetetlen megkönnyebbülés számukra, amikor meghallják a párjuktól, hogy az érzelmeik felvállalásától, illetve kimutatásától csak még erősebbnek tartják őket.

Nem kell a gyémánt, egy séta is elég

A másik érzékeny terület a közösen eltöltött idő. Sajnos nagyon sokan vannak olyan helyzetben, hogy nem is tehetik meg, hogy kevesebbet dolgozzanak, de a szakember tapasztalata szerint bőven akadnak olyanok is, akik megtehetnék, és mégsem csinálják.

A mai felnőtt korosztály túlnyomó része úgy szocializálódott, hogy a férfinak csak az a dolga, hogy eltartsa a családját, de olyannal is lehet találkozni, hogy a megszokott életszínvonalból nem „lehet” lejjebb adni. Tagadhatatlan, hogy sokszor képtelenség ezen változtatni, de vannak esetek, amikor lenne lehetőség a munka rovására több időt tölteni a szeretteinkkel.

Nagyon fájdalmas pillanat szokott lenni az üléseken, amikor idős emberektől azt lehet hallani, hogy így visszagondolva sok mindent máshogy csináltak volna. Dolgozhattak volna kevesebbet, és több időt töltöttek volna feleségükkel, gyermekeikkel.

szerelmespár
Thinkstock

Elég az okoskodásból

Az is gyakran elhangzik panaszként, hogy a férfi nem jól hallgatja meg a nőt. Ennek hátterében is az húzódik, hogy

a férfiak másképp vannak huzalozva.

Találkoznak egy problémával, nekilátnak szétboncolni, elemezni és megoldják azt. Jellemző, hogy ezt az amúgy jól működő munkamódot veszik elő akkor is, amikor társuk is elmesél valami megoldandó helyzetet – emlékeztet a szakember.

Ahelyett, hogy csupán meghallgatnák a nőt, sokszor kérés nélkül tanáccsal és megoldási javaslatokkal látják el. Pedig leggyakrabban a másik félnek arra van csak szüksége, hogy teljes odafigyeléssel meghallgassák. Higgyük el, ha tanácsot kérnek, akkor szólni fognak.

Nem csak a nők szeretnek összebújni

Lehet, hogy hihetetlennek tűnik, de a férfiak irányából érkező legtöbb panasz mögött ugyanaz húzódik meg, mint a női hiányérzet hátterében.

Egy kapcsolatban, nagyon fontos, hogy szeretve, elismerve és fontosnak érezzük magunkat, hogy a másikról tudjuk, elérhető, ott van, ha szükségünk van rá.  Nagyon fájdalmas tud lenni, ha ez nem így van. 

Ezért érint egy férfit (is) fájdalmasan, ha például a munka után a feleség „ügyet sem vet rá”, mikor hazaérkezik – mesél az ülésein tapasztaltakról a terapeuta. A szex hiányáról inkább a férfiak szoktak beszámolni, de ne feledjük, hogy ez is az elfogadás hiányára vezethető vissza. Talán a nők egy része bele sem gondol, de a szex hiánya úgy csapódik le egy férfiban, hogy nem elég jó, ezért utasítják vissza.

Emellett a férfiaknak is rossz, ha hiányoznak a meghitt beszélgetések, az összebújások, a pillanatok, amikor „csak úgy együtt vannak”. Szintén gyakori panasz, hogy a nők sokszor elvárják a férfiaktól, hogy gondolatolvasók legyenek.

Odafigyelni lehet, sőt, kell is a másikra, de a gondolatokat tökéletes módon olvasni senki nem képes.

Jogos elvárás, hogy ha valami baj van, akkor szóljon a másik, és avassa be a társát, hogy mi fáj neki – kel a férfiak védelmébe egy mondat erejéig Szkotniczky Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik