Élet-Stílus

Tudtad, mik azok a fehér csíkok a csirkehúson?

Gyors hizlalás –> deformált izmok –> sok zsír + kevesebb fehérje.

Előfordulhat, hogy aki olvassa e sorokat, gyakran fogyaszt csirkehúst. Például mert a vörös húsok rákot okozhatnak (ez persze nem mindenki szerint igaz). Vagy azért, mert a baromfihús egészséges.

Ez utóbbi véleményt (egyesek szerint tényt) szeretnék cáfolni a Compassion in World Farming nevű szervezet aktivistái. Azzal, hogy felhívják a figyelmet azokra a kis fehér vonalakra, amelyek a csirkemellen találhatók. A zsír párhuzamos csíkokba rendeződését izom-rendellenesség okozza.

goodhousekeeping.com
goodhousekeeping.com

Egy olasz állattudományi szaklapban publikált 2013-as tanulmányra hivatkoznak, amely szerint a rendellenesség következménye a

224 százalékkal nagyobb zsírtartalom és az alacsonyabb fehérjemennyiség.

Az arkansasi és a texasi egyetem 2016-os kutatása szerint a vizsgált 285 baromfi 96 százalékánál megtalálható volt a rendellenesség. Az amerikai baromfi terméktanács illetékese ezzel szemben azt mondta a BuzzFeednek, hogy a probléma a csirkehúsnak csak egy „kis százalékát” érinti, maga az étel pedig semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent a fogyasztóra nézve.

A szervezet videójában megkérdezik az utca emberét, miért éppen a csirkét választják. Mivel a válaszokból kiderül, hogy egészséges ételek fogyasztása motiválja a vásárlókat, szembesítik őket a fentebb említett adatokkal.

Az állatvédő szervezet tanulmányából kiderül, hogy a jelenség a modern, ipari csirketenyésztésnek köszönhető. Míg az 1920-as években a szárnyasokat 112 nap alatt hizlalták fel, hogy elérjék az alig több mint egykilós súlyt, ma már 47 nap alatt 2,8 kilósra turbózzák fel őket. A jelentés szerint a villámgyorsan hatalmasra növesztett csirkékből az ipari tenyésztéssel éppen az egészséges összetevőket iktatják ki. Arról nem beszélve, hogy az izom-rendellenességben szenvedő állatokat rövid életük nagy részében kínzó fájdalom gyötri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik