Élet-Stílus

Az abortuszt választotta, hogy ne maradjon terhes halott babájával

Bár egy hatalmas tumor nőtt a nyakán, az utolsó pillanatig próbált esélyt adni születendő gyermekének egy amerikai házaspár, de végül a késői abortusz mellett döntöttek. A megrázó történetről a BuzzFeed számolt be, miután a Virginiában élő kismama tavaly októberben közzé tette azt a Facebookon.

omara_4

A bejegyzés ismét terjedni kezdett, miután Virginia állam republikánus képviselői – ohiói mintára – elővezettek egy rendelkezést, amely 20 hétre megtiltaná az terhességmegszakítást a hatodik hetet követően.

A virginiai Fredericksburgban élő fotós, Lindsey Paradiso és férje Matt a harmadik elnökjelölti vita után határozott úgy, hogy nyilvánosságra hozzák, hogyan és miért vetették el babájukat, a kis Omarát.

Néztem a vitát, és amikor halottam, hogy Trump szerint a késői abortuszoknál a kilencedik hónapban kitépik a babákat az anyákból, pánikrohamot kaptam és zokogni kezdtem. Egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy vannak emberek, akik ezt így képzelik el. Ezért kellett megosztanom a történetemet.

– nyilatkozta Lindsey a BuzzFeednek.

2016 februárjában a nő 18 hetes terhes volt lányával, Omarával. Egy rutin ultrahangos vizsgálat során lesújtó hírt közölték vele az orvosok: a gyermek nyakán egy ritka teratoma nevű daganatot fedeztek fel.

A doktorok már ekkor azt javasolták a házaspárnak, hogy szakítsák meg a terhességet, mert a magzat nagy valószínűséggel meghal a tumor miatt, Lindsey-ék azonban minden esélyt meg akartak adni a lányuknak, hogy éljen és harcolhasson az életéért. Úgy döntöttek, hogy megvárják a 27. hetet, mikorra Omara már életképes lesz és az orvosok képesek lesznek megoperálni. Ez biztosította volna számára a legnagyobb esélyt a túlélésre.

A műtétet egy úgynevezett EXIT- eljárással végezték volna el, ami tulajdonképpen megfelel egy császármetszésnek, csak annál jóval bonyolultabb beavatkozás. A baba tumora ugyanis akkorára nőtt, hogy lehetetlen lett volna természetes úton kihordani őt. Lindsey ezzel a meddőséget is kockáztatta, de nem számított neki, amíg egy kicsi esélyt is látott arra, hogy Omara életben maradjon.

omara_3

Három héttel a 18. után azonban az MRI-vizsgálat a legszörnyűbb várakozást igazolta: a tumor háromszorosára nőtt a pici nyakán, így belefúródott a fejébe, a mellkasába, a tüdejébe és az egyik szemébe is. Lehetetlen volt megoperálni.

Lindsey és Matt ezek után sem adták fel: az ország legjobb gyermekorvosait keresték fel. Egy kis reménysugár még mindig fénylett, amikor azt mondták nekik, hogy ismernek olyan esetet, amikor egy tumoros kisbaba viszonylag normális életet tudott élni egy teljes év (!) inkubátoros kezelés után, de végül kiderült, Omara állapota annál sokkal rosszabb.

Philadelphiában, az Egyesült Államok legelismertebb gyermekkorházában is készítettek MRI-felvételeket, ami után a szakemberek kimondták: 99 százalék, hogy kislányt megöli a daganat még a 27. hét előtt.

Azt kockáztattam volna, hogy soha többé nem lehet gyermekem az EXIT-eljárás miatt, ami Ominak a legnagyobb esélyt biztosította volna a túlélésre. Megtudtuk viszont, hogy a lányunk még azelőtt meghalhat, hogy életképessé válna, és ez már túl sok volt nekünk.

– foglalta össze Lindsey Paradiso, hogyan jutottak el életük legnehezebb döntéséig.

Omarának végül halálos injekciót adtak be az orvosok és Lindsey-nél megindították a szülést. A házaspár egy órát autózott, hogy ezt a beavatkozást elvégezzék, ugyanis Virginia államban több korlátozás is van rá.

omara_1

A baba szíve tavaly február 26-án állt meg és 28-án jött világra. A kismama több mint 40 óra vajúdás után szülte meg halott magzatát. A szülés minden megpróbáltatását érezni szerette volna, de 12 óra után kérte az érzéstelenítőt. A végén így is karjaiban tarthatta a picit. Paradisoék csak ekkor szembesültek azzal, hogy mekkora is a tumor. A látvány egyenesen sokkolta őket (a fotó a BuzzFeed cikkében megnézhető, csak erős idegzetűeknek).

Az abortusz Virginia államban jelenleg az első trimeszterben minden intézményben legális, a második trimeszterben csak az engedéllyel rendelkező kórházakban lehet elvégezni, a harmadik trimeszterben viszont illegális és csak bizonyos körülményeket figyelembe véve engedélyezett – például ha az anya élete veszélyben van. Minden esetben kötelező a tanácsadás és az ezt követő 24 órás várakozási idő.

Ha az abortusztilalom hatályban lett volna, attól tartok, a magzat halálát követően is hordanom kellett volna a picit és sohasem tarthattam volna a kezemben

– mondta Lindsey, aki a tragédia után csatlakozott egy a késői terhességmegszakítást támogató csoporthoz és egy jogvédő szervezethez is. Azóta már vallomást is tett az állam képviselőháza előtt, mert mint mondja, a törvényhozást saját, személyes történetekkel lehet igazán befolyásolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik