Élet-Stílus

Olcsón is lehet jót enni Dubajban

A street food virágkorát éri Budapesten – és mint kiderült Dubajban is. Nem is gondolnánk, hogy az Egyesült Arab Emirátusok „legcsillogóbb” emírségében, Dubajban milyen menőnek számítanak a megfizethető street food éttermek.

Az Egyesült Arab Emírségekről, vagy Dubajról talán a magyaroknak nem éppen a street food jut először eszébe. Pláne ha azt is figyelembe vesszük, hogy Dubaj a luxusról és a csillogásról ismert – a street food pedig nem éppen a felső tízezret célozza meg.

Multikulturális társadalomról lévén szó, Dubajban 200 nemzet konyháját kóstolhatjuk meg az utcákon (is) – és ehhez még csak túl vastag pénztárcára sincs szükség. Mint a 2017. február 23. és március 11. között megrendezett Dubai Food Festival honlapjáról is kiderül, akár már 800 Ft-ért is jóllakhatunk.

Tehetjük ezt teljesen nyugodtan, hiszen Dubajban az ételmérgezés még csak szóba sem jön. A tisztaságra kiemelten figyelnek, a sickholiday.com szerint Dubaj a TOP 10–ben – sőt a felsorolt legveszélyeztetettebb helyek között sincs feltüntetve.

A Dubaji Önkormányzat egyébként is külön figyelmet fordít az életmérgezéses esetekre, sőt még egy „forró drótot” is üzemeltetnek, ahol be lehet jelenteni a gyanús eseteket, melyeket akár több napra visszamenőleg is kivizsgálnak.

Fotó: DTMC
Fotó: DTMC

És hogy Dubajban merre induljunk, ha street foodot ennénk?

Az arab hangulatot idéző negyedek, mint Bastakiya, Deira, Satwa vagy Karama jól ismertek az utcai étkezdéikről, de a modernebb negyedek, mint Al Quoz, Qusais és Barsha is egyre népszerűbbek a helyiek és a turisták körében.

Bár Budapesten számos street food fesztivált rendeznek év közben, 800 Ft-ért nem igazán kóstolhatjuk meg az arab és indiai ínyencségeket. A nepáli, zanzibári, sri lankai, libanoni vagy éppen japán street foodról nem is szólva – hiszen ezekről még azt sem igazán tudjuk, hogy mit takarnak. Az utcai étkek szépsége pedig nem más, minthogy ugyanazt az ételt akár más és más elkészítési móddal is megízlelhetjük, hiszen mind tudjuk: ahány ház, annyi szokás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik