Élet-Stílus

A fokhagyma és az antibiotikum semmit nem ér az influenza ellen

Szinte mindenkinek megvan a saját forgatókönyve az influenza megelőzésére vagy kezelésére. Ezek nagy része viszont egyáltalán nem használ. Dr. Novák Hunor segítségével rendet teszünk a fejekben.

Megelőzés: a maszk csak félig véd

Zárt térben és tömegben megnő az esélye, hogy influenzajárvány idején mi is megbetegszünk, így aki BKV-ra száll, jobban teszi, ha odafigyel. Egyre népszerűbbek a gyógyszertárakban kapható szájmaszkok, amik Novák Hunor szerint csak félig jelentenek megoldást.

Bár segítenek, mert a betegség testnedvekkel és cseppfertőzéssel, azaz tüsszentéssel, beszéddel és köhögéssel terjed, a különböző tárgyakról könnyen a kezünkre, onnan pedig a szánkba kerülhet a vírus

– mondja, majd hozzáteszi: az is elég, ha egy hipermarketben valaki megfogta előttünk a kenyeret, amit aztán mi megveszünk.

Ki az a dr. Novák Hunor?

Gyermekgyógyász szakorvosjelölt, aki evidence-based, azaz a szokások helyett a tényekre alapuló gyógyításban hisz. Naponta frissülő honlapján folyamatosan tévhiteket oszlat el.

novak

A házi praktikák között szintén akad olyan, ami többnyire népi legenda és halottnak a csók: ilyen a fokhagyma, a C-vitamin és a cinktabletta is.

Ami segíthet viszont, az a D-vitamin, ami receptre felírva nagyjából havi 100 forintra jön ki, és kutatások bebizonyították, hogy a téli pótlása képes csökkenteni az influenzás megbetegedés esélyét.

Ha kíváncsiak vagytok, kinek mekkora adagot ajánlanak, itt megnézhetitek. Hasznát vehetjük még a kézfertőtlenítőknek is, hiszen a kézhigiénia és a gyakori kézmosás ilyenkor rendkívül fontos.

A szopogató tabletta viszont csak helyileg enyhíti a torokpanaszokat, de meggyógyítani nem fog minket, mert azt az immunrendszerünk teszi.

A védőoltás sem mindig segít

Valószínűleg ez a legkevésbé hatékony védőoltás, ugyanis nagyon sokféle típusú influenza létezik, és nehéz megjósolni, hogy melyik fog éppen télen járványt okozni, ezáltal melyik oltást kell beadni

– mondta Novák, aki saját maga is kapott injekciót nemrég, mégis lebetegedett. A gyermekgyógyász szakorvosjelölt arra is felhívta a figyelmet, hogy az influenza elleni védőoltás hatásossága csak 50 százalék körül van, sőt: 2015 telén Angliában ez mindössze 3 százalék volt. Hogy miért?

Mert a vírus megváltozott, mutálódott, és egy másik típusú influenza okozta a tömeges megbetegedéseket, nem az, ami ellen az oltás védett.

Ettől függetlenül egyébként világszerte javasolják a beadatást, mivel összességben már alacsony hatékonysággal is sok betegséget képes megelőzni össztársadalmi szinten. Antibiotikumot is felesleges szedni, az ugyanis semmilyen hatással nincs a vírusokra.

Jó, de akkor mit tegyünk?

A szakértő szerint pihenjünk sokat, igyunk forró, mézes teát, együnk forró húslevest, fájdalom esetén használjunk fájdalomcsillapítót – és szedjünk D-vitamint! Az influenzavírus egyike azon kevés vírusoknak, ami ellen létezik gyógyszer: a zanamivir vagy oseltamivir hatóanyagok segíthetnek a fertőzés leküzdésében, de ezek alkalmazásáról mindig orvos dönt.

Fejléckép: Europress / Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik