Élet-Stílus

Miért próbálja ki annyi pár a tantrikus szexet?

Az idő nem tesz jót a szexnek. Minél idősebbek a párok, minél régebben vannak együtt, annál laposabb az extázis, és ritkább a gyönyör. A legészvesztőbb pillanatok minden nappal egyre homályosuló emlékek. Ha egyetértesz mindezzel, talán rossz úton jársz. Sehol nincs ugyanis megírva, hogy a pároknak feltétlen bele kell fásulniuk az együttlétbe. A tantrikus szexualitás hívei elárulják, hogyan lehet felülemelkedni a nehézségeken.

Mielőtt azonban átadnánk nekik a szót, pár mondatban összefoglaljuk, hogy milyen is a tantrikus szex. Maga a tantra az ősi, indiai vallásfilozófia egyik áramlata. Arra tanít, hogyan lehet spirituális úton elérni az önmegvalósítást, a megvilágosodást. A tantrikus szexualitás azonban modern, nyugati találmány, ami a hatvanas években fejlődött ki. Az elsődleges célja nem az orgazmus mihamarabbi elérése, hanem spirituális egymásra hangolódás szex közben. A tantrikus szex lassú és mély, nem csak testi, hanem lelki kapcsolatot jelent. Szakértők szerint, ha hajlandók vagyunk jelentősen növelni a szexre szánt időt és energiát, az intimitás és az extázis sokkal magasabb fokát érhetjük el.

A tantrikus szexualitás legnagyobb ünnepét minden év januárjának végén rendezik az ausztráliai Byron Bayben. A Taste of Love (A szerelem íze) fesztivál idején, az óceán partján fekvő város olyan, mint a napfényes földi paradicsom. A háromnapos összejövetelen pedig olyan nevű programok várják a résztvevőket, mint például a Sacred Squirting (szent spriccelés), a Conscious Hugging (tudatos ölelés), vagy az Innocent Phallus (ártatlan fallosz).

A Vice női portálja, a Broadly riportereket küldött a fesztiválra, hogy a tantrikus szex legodaadóbb híveitől tudják meg, hogy mégis mi a jó az egészben.

Lakshmana hindu templom, Khajur, India (fotó: Thinkstock)
Lakshmana hindu templom, Khajur, India (fotó: Thinkstock)

Luana és Robert a harmincas éveik második felében járnak, három éve házasok. Luana azt mondja, a tantrikus szex új célokat és tudatosságot hozott a kapcsolatukba. Kitágítja az érzelmeik terét miközben őket sokkal közelebbi, szorosabb kapcsolatba fűzi.

„A tantra felfedett egy csomó hazugságot, és félreértést, amik csapdába ejtettek minket, és megakadályoztak bennünket abban, hogy élvezzük a kapcsolatunkat” – teszi hozzá Robert.

Matt és Natalie negyvenesek, négy éve vannak együtt. A férfi azt mondja, első látásra szerettek egymásba. „Attól kezdve minden nap fejlődtem a szerelem által. Megkérdeztem tőle, el akar-e jönni velem a tantra bolygójára, mire ő rávágta, hogy ó igen, kérlek! Nyitott távkapcsolatban élünk, de képesek vagyunk felemelkedni a haragon, és a féltékenységen.”

Pierre és Unmani már huszonöt éve huszonöt éve házasok, de épp olyan boldognak néznek ki, mint amilyenek az esküvőjük napján lehettek. „Az összes személyes, vagy kollektív sérülés összegyűjthető a jóniban aztán a fallosszal gyógyítható. A tantra nélkül már biztosan nem lennénk együtt” – mondja az asszony. „A tantra gyakorlása jóval többről szól a szexnél. A barátainkkal is szoktunk szent, érzéki rituálékat tartani. A cél, hogy megosszuk egymással az energiáinkat” – teszi hozzá a férje.

Lakshmana hindu templom, Khajur, India (fotó: Thinkstock)
Lakshmana hindu templom, Khajur, India (fotó: Thinkstock)

Beck és David is már huszonnégy éve alkotnak egy párt. Amikor összejöttek, a nő már két éve gyakorolta a tantrát, David így csöppent bele. „Imádom, még akkor is, ha néha ellentéteket szül. Szabadságot ad, aminek a segítségével kapcsolatot teremthetek másokkal. Korábban mindig kerültem az ilyesmit, de nagyon könnyű volt felülemelkedni ezen” – mondja a férfi.

Az ötvenes éveikben járó Robyn és Felix nem alkotnak párt, „csak” nagyon jó barátok. „Nem kell más csak engedély, meghívás a közös felfedezésre, és egy biztonságos hely. Meglepő, hogy az ember milyen könnyedén képes felszabadítani magát, és belélegezni a szentséget” – árulja el Robyn. Mindehez Felix már csak annyit tesz hozzá, hogy egy hosszú éveken át, minden változást elutasító ember is képes egy délután alatt megváltozni.

Lakshmana hindu templom, Khajur, India (fotó: Thinkstock)
Lakshmana hindu templom, Khajur, India (fotó: Thinkstock)

A negyvenes éveikben járó Aurora és Arryn jegyben járnak. Azt mondják, bár manapság már nem túl divatos, ők monogám párkapcsolatban szeretnének élni. Úgy gondolják, hogy az fogja együtt tartani őket, ha minél több dolgot csinálnak együtt. A lényeg, hogy egyiküknek se kelljen soha úgy érezniük, hogy a párkapcsolaton kívül kell keresniük azt, amire vágynak.

Clare és Peter kapcsolata különös ösvényt járt be az évek során. Az ötven körüli nő és férfi éltek már párkapcsolatban, voltak szeretők, most pedig barátok. Clare elárulja, hogy Peter jóval hamarabb lépett nála a tantra útjára. A férfi sokat segített neki abban, hogy felfedezze magában a spirituális szexualitást. „A tantra nem csak a kapcsolatunknak része, áthatja az egész életünket, meghatározza azt, akik vagyunk”– mondja Peter.

Lakshmana hindu templom, Khajur, India (fotó: Thinkstock)
Lakshmana hindu templom, Khajur, India (fotó: Thinkstock)

Végül a harmincas éveiben járó, a barátnőjével Kikoval fesztiválozó Jaz foglalja össze, hogy mi is valójában a tantra: „Azt jelenti, hullámzás. A kiterjesztésről és a felszabadulásról szól. Abban segít, hogy kizárjuk az életünkből a zavaró dolgokat, és lehetővé teszi az összeolvadást. Nem kell keményen dolgoznod azon, hogy működőképessé tégy egy kapcsolatot, csak észre kell venned mindazt, ami eleve benne van.”

(via Broadly)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik