Élet-Stílus

Külföldön is híres lett az afrikai magyar villamosvezető

Marcelo Cake-Baly híressé vált Vranik Roland filmje miatt. Az állampolgár egy keserédes sztorit mutat be.

Alig ment ki interjúnk az Afrikából érkezett közgazdász-villamosvezetővel, Marcelo Cake-Balyval, a Magyarországon élő férfi máris híres lett: a France24 francia oldal ír hosszasan róla, mint Vranik Roland Az állampolgár című filmjének főszereplőjéről, akivel tele van plakátolva Budapest.

Cake-Baly elmesélte, hogyan szólította le a nyílt utcán a rendező, hogyan mondott igent neki, na meg hogyan jutott egyáltalán Magyarországra. Megemlíti a cikk, hogy Vranik filmje a 2015-ben beütött menekültválság előtt készült.

Sok rasszizmus, kevés afrikai

Természetesen szóba kerülnek a problémák, amivel a diplomás férfi szembekerült a fehér lakosságú kelet-európai országban, természetesen a rasszizmus és a xenofóbia volt a legfőbb akadály (a fura nyelv mellett). Itt is megemlíti, mennyi állásnál utasították el a bőrszíne miatt.

A France24 megemlíti, hogy kb. 5000 afrikai származású ember él Magyarországon, ami a 150 ezres külföldön született ember töredéke mindössze. Megemlítik, hogy a migrációs válság miatt itt is nőtt az idegengyűlölet, a Tárki felmérését is idézve azt írják, hogy 25 éve nem volt ilyen magas ennek mértéke.

Ő is csak migráns…

Szóba kerül, hogy mennyire pejoratív szó lett Magyarországon a “migráns”, és hogy Cake-Balyt is betalálták a rasszisták: egyszer egy megállóban fújta valaki a cigifüstöt az arcába, majd közölte vele, ő is a tengerbe fulladhatott volna.

A rendező Vranik is megszólalt az anyagban, elmondta, hogy már 2012-ben megfogalmazódott benne a film ötlete, és ma sem változtatna rajta sokat. Szerinte a menekültválság megjósolható volt. Cake-Balyt úgy találta meg, hogy az utcán meglátta a BKV-s egyenruhájában. Nem volt egyszerű olyan fekete férfit találni, aki beszél magyarul.

A filmet kritikailag is dícséri a cikk, na meg Cake-Baly is megszólal a végén, mondván megjött a kedve a színészkedéshez.

Kiemelt kép: Mozinet

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik