Élet-Stílus

Szép és olcsó, de nem csak ezért érdemes Portóba menni

Szépsége, kedvező árai és jó klímája miatt Portugália egyre népszerűbb úticél a magyarok körében. A legtöbben a fővárosba, Lisszabonba indulnak, azonban az ország második legnagyobb városa, Porto is bőven megér egy hosszú hétvégét azoknak, akik látni-, érezni-, kóstolnivaló kincsekre vágynak.

Színes házak, keskeny utcák

A portói képeslapokról általában az óváros, a Ribeira (az UNESCO világörökség része) köszön vissza. A kerület nagyon hangulatos a szűk utcákkal, színes házakkal, ablak előtt száradó ruhákkal, emelkedőkkel és látványos hidakkal. Itt található a város legrégebbi temploma, a 13. században épült Igreja de Sao Francisco. A 75,6 méteres Torre dos Clerigos Porto városának szimbóluma. Fel is lehet menni a toronyba, ahonnan nagyon szép a kilátás. Érdemes megnézni a régi kikötőt (Mole des Cais da Ribiera) és végigsétálni a parton, ahol friss halból készült ételeket és finom borokat kínáló éttermek sorakoznak.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Erről a részről indulnak a város hajótúrái is, amelyek közül a legnépszerűbb a Douro Acima által kínált hat hidat felölelő rövid, de annál látványosabb hajóút. A kirándulás során az utazó magába szívhatja a város hangulatát, és közelebbről is megcsodálhatja a kétszintes Dom Luis hidat, mely a Ribeirát köti össze Vilanova de Gaiaval, valamint az Eiffel cége által tervezett acél vasúti Dona Maria hidat. A híres kétszintes I. Lajos hídon átsétálva található borkóstolós negyed (Vila Nova de Gaia), s innen tárul elénk a legszebb kilátás is a Ribeirára.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

A portugál csempe

A 4000 éves történelemmel rendelkező Porto legmagasabb pontján áll a Sé do Porto-katedrális, környékén csupa érdekes történelmi látnivalóval és remek kilátással, melyet szintén vétek kihagyni. Érdemes elsétálni a São Bento pályaudvarhoz is, amely a székesegyháza mellett található, és főleg azért érdekes, mert a falán a város történetének jelentős eseményeit megörökítő lenyűgöző azulejo (portugál csempe) gyűjtemény található.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Porto egyik turisztikai nevezetessége a régi tőzsde 19. századi épülete, a Tőzsdepalota (Palácio de la Bolsa). Belépve a látogató egy fényes, üvegkupolával fedett és árkádsorral körbevett téren találja magát, ami a gránit lépcsősorhoz ér. Az épület legszebb terme az arab stílusú Sala Árabe, mely arany díszítésével és oszlopaival a külföldi üzletemberek elkápráztatására szolgált, ugyanis ez volt a fogadószoba. A Tőzsdepalota csak vezetett túra keretein belül látogatható, de minden órában legalább egyszer indul angol nyelvű csoport.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Tuk-tukozás a dombokon

Érdemes felkészülni arra, hogy Porto belvárosa nagyon dimbes-dombos, egymás melletti utcák között is nagyok lehetnek a szintkülönbségek. Felfedezőutunkat tehát érdemes lehet összekötni egy kis tuk-tukozással. Talán Portugália és India szoros kapcsolata miatt, a város tele van tuk-tukokkal, a kis elektromos járgányokról való városnézés különleges élmény a megfáradt utazóknak. Az egyik legnagyobb tuk-tukos cég, a Tuking People átszámítva nagyjából 3600 forintért kínál egy órás utat fejenként.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Ingyenes gyalogtúra, vagy városnézés kisbusszal

Aki mégis gyalogolni szeretne, részt vehet számos naponta induló ingyenes gyalogtúrán, amelyeket a City Lovers szervez. S aki elfáradt a sok sétában, kipróbálhatja a City Lovers által naponta kétszer indított retro Volkswagen kisbuszos városnézést is, átszámítva fejenként nagyjából hatezer forintért. A túra nem csak a sokat emlegetett történelmi negyedekbe visz el, hanem megmutatja a város új részét, a modern építészetet, a drága villákat, az átlagos lakónegyedeket, a tengerpartot, és a Matosinhos nevű halászfalut is, ahol az utcán a szemünk előtt grillezik meg a kiválasztott frissen fogott halakat.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

A túra másik érdekessége, hogy érinti Harry Potter “szülőhelyét”. Nem igazán köztudott, de J. K. Rowling írónő Portóban volt angoltanár, amikor elkezdte írni regényét. Egyes elképzelések szerint Rowling a város leghíresebb (és legdrágább) kávézójában, a Majestic Caféban ülve vetette papírra Harry Potter történetét.

Porto szendvicse, a Francesinha

A Francesinha (azaz egy kis francia) egy kenyérrel, sonkával, olykor tojással, húsfélékkel, szalámival készült, sajttal beborított és egy speciális forró szósszal leöntött szendvics. A legendák szerint Portóból származik, és a városban tényleg mindenki ezt a szendvicset készíti, és mindegyik étterem megesküszik rá, hogy az ő receptjük az eredeti.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Enni. Sokat enni.

Portugáliában a világszerte megszokott háromszori, legfeljebb négyszeri helyett az 5 + 1 étkezés a jellemző szokás. A portugálok kedvenc étele a szardínia (főleg grillen sütve), a tonhal, a sós tőkehal, rákból készült krokettek és a tengergyümölcsei. Igazi nemzeti ételük a tőkehal, amit több mint 150 féle módon tudnak elkészíteni. Ezekből is ízelítőt ad a City Lovers több órás ételtúrája, amely során több éttermet, bárt, borozót érintve kóstolhatunk bele a portugál gasztronómiába az ízletes halételektől egészen a kocsmai falatokig. Az én kedvencem egyértelműen az égetett kolbász volt. Ennek az alapja egy portugál füstölt kolbász, amelyet a vendég asztala előtt pirítanak meg, s isteni finom.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Nagy felfedezések

Porto egyik új attrakciója a World of Discoveries, ami egy kifejezetten interaktív múzeum a felfedezések és hódítások koráról. Az átalakított régi raktárépületben interaktív térképek segítségével kiderül, melyik évszázadban a világ melyik pontján kalandoztak a portugálok. Bemutatják a termékeket, amelyekkel kereskedtek. Megtapinthatóak a fűszerek, az anyagok, az edények. Az egyik teremben egy vitorlás belsejében találjuk magunkat, és megismerhetjük, milyen volt a hajósok és a felfedezők élete. A következő ponton csónakba ültetik a vendéget, és indul az utazás a Közel-Kelettől Indiáig, aztán a Távol-Keletre, a Csendes-óceán szigeteire, végül Dél-Amerikába. Minden teremben interaktív jeleneteket, mozgó bábukat, dús növényzetet láthatunk és az is kiderül, hogy honnan, mit szállítottak a portugál hajósok Európába. Végül az utazóknak lehetőségük van felfedezni a világ ételeit is a World of Discoveries legfelső szintjén található étteremben.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Nem is portói a portói bor

Ha Porto, akkor a legtöbb embernek a portói bor ugrik be elsőre. Városszerte kiváló pincéket és borkóstolási lehetőségeket találni, azonban maga a borvidék messze fekszik névadó városától a Douro völgyében. Azért a kikötővárosról kapta a nevét, mert évszázadokkal ezelőtt innen indultak útnak a kedvelt csemegebort szállító hajók szerte a nagyvilágba. A folyó portugál szakaszán már az ókori időktől fogva termeltek szőlőt és készítettek bort. A portói bort kizárólag Portugáliában honos szőlőfajtákból készítik, ilyen például a vörös Tinta Barroca, a Cao és a Roriz. Speciális eljárással lesz a szőlőből a híres sötétvörös, borostyánszínű vagy éppenséggel fehérbor, amelynek illata átlengi az óvárost.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Végül egy tipp: Portóban jól szervezett és modern a tömegközlekedés. Érdemes 24 órás Andante tömegközlekedési kártyát venni, mert így sokat spórolhatunk. A kártya ára 24 órára 3,95 euró, míg egy jegy ára 1,75 euró. Porto látogatását könnyedén összeköthetjük egy lisszaboni úttal, ugyanis a két nagyváros mindössze 3 órás vonatútra található egymástól. Ha pedig csak Portóra van időnk, Budapestről már közvetlen repülőjárattal is elérhetjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik