Élet-Stílus

Közel nyolcvan éve született meg a világ első, emberi hangot utánzó gépe

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 01. 18. 15:23

A hangszínét leginkább egyetlen szóban tudnánk összefoglalni: vérfagyasztó.

Korábban a témában:

Ma, a Siri (iOS), a Cortina (Windows Phone) és a Google Assistant (Android) világában már szinte természetesnek vesszük, hogy kommunikálhatunk a gépekkel, akik barátságos hangon tájékoztatnak minket az időjárásról, a következő találkozónk időpontjáról, vagy épp a Jupiter átmérőjéről.

A beszédet utánzó gépek hosszú története során azonban furcsa alkotásokkal volt kikövezve – ezek közül az első a jövőbe tekintő kiállítások úttörőjének számító 1939-es világkiállításon mutatkozott be.

A minden tudományterületen újítások tömegét kifejlesztő Bell Labs egyik mérnöke, Homer Dudley alkotása, a Voder (még véletlenül sem Vader) forradalmi újdonság volt a maga nemében, hiszen nem egyszerűen visszamondott egy ember által kiejtett szót, vagy mondatot, hanem egy leginkább futurisztikus orgonának tűnő, pedállal felszerelt billentyűs hangszer előtt ülő működtetőjének köszönhetően bármilyen szöveget képes volt érthetően elmondani.

Az eszköz sosem terjedt el – köszönhetően az igen bonyolult működési rendszerének, hiszen alig két tucat ember volt képes megtanulni a használatát, és persze annak is, hogy csak be akarta mutatni a Bell laboratóriumában dolgozók zsenialitását, mindemellett pedig show elemként is tökéletes volt.

Az egyik New York-i bemutatóról hangfelvétel is készült, ahol hallhatóak a gép különböző hanglejtései, vagy hangszínei – nem tudnánk kiválasztani közülük a legijesztőbbet:

Az Atlas Obscura nyomán, fotók: Library of Congress, Wikimedia Commons
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.