Élet-Stílus

Filmhíradó: Rendkívüli műgyűjteményt rejtett egy pesti művész lakása

A felbecsülhetetlen értékű tárgyak ma jó eséllyel egy múzeum raktárában pihennek, pedig megérdemelnék, hogy közszemlére kerüljenek.

A magyar mozik 1913-tól 1991-ig vetítettek rendszeresen filmhíradókat (ezeket bemutató sorozatunk korábbi epizódjait itt találja), azóta viszont reklámok töltik ki ezt a néhány perces időszakot. Kár, hiszen a filmek sokszor gyönyörű képeket vagy érdekes történeteket osztottak meg – így volt ez a Csőke József (1927-2012) és Fifilina József által 1964-ben készített Kincsek a lakásban esetében is, mely másfél percben mutatta be a város egyik leglenyűgözőbb, magánkézben lévő műgyűjteményét.

A film Törzsök Károly (1906-1964) szobrászművész a Szentkirályi utca egyik bérházának harmadik emeletén húzódó lakását mutatja be, benne három évtized gyűjtőmunkájának gyümölcsével – láthatunk például egy, az 1900-as párizsi világkiállításon első díjjal jutalmazott hajót, firenzei márványból készült képintarziát, az Archimboldo munkáival ellentétben nem zöldségekből és gyümölcsökből, hanem gyermekek testéből összeálló Heródes-portrét, vagy épp a lenyűgöző, ezerötszáz darabból álló japán szobát. A látvány majdnem annyira meglepő, mint a Csontváry-festmények egész sora egy Galamb utcai lakásban:

Az élete során emlékplakettek, érmek és szobrok egész sorát (mint például ezt a Madách-büsztöt) készítő művész, Kisfaludi Strobl Zsigmond egykori tanítványa még ugyanebben az évben elhunyt, gyűjteményének darabjai pedig azóta jó eséllyel az Iparművészeti Múzeum és a Nemzeti Múzeum raktáraiban várják a kiállítás lehetőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik