Élet-Stílus

Filmhíradó: Rendkívüli műgyűjteményt rejtett egy pesti művész lakása

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 01. 18. 14:35

A felbecsülhetetlen értékű tárgyak ma jó eséllyel egy múzeum raktárában pihennek, pedig megérdemelnék, hogy közszemlére kerüljenek.
Korábban a témában:

A magyar mozik 1913-tól 1991-ig vetítettek rendszeresen filmhíradókat (ezeket bemutató sorozatunk korábbi epizódjait itt találja), azóta viszont reklámok töltik ki ezt a néhány perces időszakot. Kár, hiszen a filmek sokszor gyönyörű képeket vagy érdekes történeteket osztottak meg – így volt ez a Csőke József (1927-2012) és Fifilina József által 1964-ben készített Kincsek a lakásban esetében is, mely másfél percben mutatta be a város egyik leglenyűgözőbb, magánkézben lévő műgyűjteményét.

A film Törzsök Károly (1906-1964) szobrászművész a Szentkirályi utca egyik bérházának harmadik emeletén húzódó lakását mutatja be, benne három évtized gyűjtőmunkájának gyümölcsével – láthatunk például egy, az 1900-as párizsi világkiállításon első díjjal jutalmazott hajót, firenzei márványból készült képintarziát, az Archimboldo munkáival ellentétben nem zöldségekből és gyümölcsökből, hanem gyermekek testéből összeálló Heródes-portrét, vagy épp a lenyűgöző, ezerötszáz darabból álló japán szobát. A látvány majdnem annyira meglepő, mint a Csontváry-festmények egész sora egy Galamb utcai lakásban:

Az élete során emlékplakettek, érmek és szobrok egész sorát (mint például ezt a Madách-büsztöt) készítő művész, Kisfaludi Strobl Zsigmond egykori tanítványa még ugyanebben az évben elhunyt, gyűjteményének darabjai pedig azóta jó eséllyel az Iparművészeti Múzeum és a Nemzeti Múzeum raktáraiban várják a kiállítás lehetőségét.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.