Élet-Stílus

Társasházban lakom, kazánt kell cserélnem – mit tehetek?

Egyelőre szinte bármit. A társasházak 2018-ig haladékot kaptak az uniós irányelvek betartását illetően, így ezekben addig nem csak a drágább, kondenzációs kazán szerelhető be. Igaz, ettől a helyzet nem lett egyszerűbb.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Mint talán ismert, ősszel idehaza is életbe lépett a kazánokról szóló új szabályozás. Ez egy – amúgy tíz éves – uniós irányelv honosítása. Célja, hogy új, hatékonyabb és környezetkímélőbb készülékekre cseréljék a régebbi típusú kazánokat. Az előírásoknak gyakorlatilag csak a kondenzációs berendezések felelnek meg. Ezek a hulladékhőt is visszaforgatják és újrahasznosítják, ezzel jobb hatékonyságot és kisebb fogyasztást produkálnak. Cserébe megvásárolni és beüzemelni is jóval drágább őket, mint a ma széles körben használatos készülékeket.

A családi házban élők ezzel együtt sem szereltethetnek fel már ősz óta más kazánt – legalábbis hivatalosan. A társasházakban élők azonban 2018-ig haladékot kaptak. Ez elméletben azt jelenti, hogy egyelőre szinte bármilyen kazánt vehetnek az ilyen ingatlanban élők.

A helyzet a gyakorlatban valamivel bonyolultabb, és már most látszik, hogy az is marad. A kondenzációs kazán üzembe helyezéséhez át kell építeni a kéményt, ehhez pedig társasházakban az összes lakó engedélye kell.

Az is világos, hogy egy gyűjtőkéménybe nem vezethető be egyszerre kondenzációs és hagyományos kazán is. Ez viszont azt jelenti, hogy amíg a társasházban akár egyetlen nem kondenzációs kazán is üzemel, addig a teljes közösség keze meg van kötve. Ez viszont borítékolhatóan feszültségekhez és jogi anomáliákhoz vezet majd. Például ha valakinek két év múlva meghibásodik a kazánja, és cserélni kénytelen, elvileg csak kondenzációs kazánt vehetne, de nem tud, mert a közös kéménybe más készülékek vannak bekötve.

Fontos tudni, hogy a kivétel a turbós készülékekre nem vonatkozik a társasházakban sem, ezek július 1-je óta csak kondenzációs kazánra cserélhetők.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik