Élet-Stílus
57482889 - female plumber working on central heating boiler

Soha nem térül meg egy új kazán ára?

24.hu
24.hu

2017. 01. 16. 10:35

Soha nem mondd, hogy soha. Persze ha kis túlzással leakasztjuk a régi kazánt és felteszünk a helyére egy másikat, hiába várjuk a megváltást.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Ez egyébként sem ilyen egyszerű: ősz óta hivatalosan családi házban csak kondenzációs gázkazán szerelhető fel. Ez komolyabb költség, mint egy egyszerű kazáncsere, hozzá kell nyúlni a kéményhez, több tízezer forintba kerül csak a tervezés, ha pedig a teljes fűtési rendszert felújítjuk, egy átlagos méretű lakásban is megközelítheti a számla akár az egymillió forintot.

Mivel mindenképpen több százezer forintos kiadásról beszélünk, nyilván igyekszünk minél nagyobb megtakarítást elérni, ehhez érdemes időben végiggondolni néhány dolgot.

Pusztán a kazán vagy a fűtési rendszer cseréjével nem lesz energiatakarékos a lakásunk. Előfordulhat, hogy érdemes először a szigetelésen javítani – hogy melyik éri meg jobban, abban szakember tud segíteni.

A kondenzációs kazán akkor spórol nekünk a legtöbbet, ha nincs nagyon hideg, de azért kell a fűtés. Ezt nyilván nem tudjuk befolyásolni, azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy a hulladékhőt is hasznosító készülék hatásfoka akkor a legjobb, ha alacsony hőmérsékletű fűtést alkalmazunk, mint például a padlófűtés. Ha nem így van, akkor minél nagyobb felületű radiátorokkal tudunk a hatásfokon tovább javítani.

Általános szabály, hogy ha már jelentős összeget költünk korszerűsítésre, ne a tervezésen spóroljunk, mert az később visszaüthet. Egy jó szakember gondoskodhat arról, hogy se alul-, se túlméretezett ne legyen a kazán a lakás fűtési igényéhez képest.

Az, hogy megtérül-e egy új kazán vagy felújított fűtésrendszer, sok mindentől függ. Azt azonban, hogy egy új, megbízhatóan üzemelő készülék mellett teljesebb biztonságban lehetünk a csendes gyilkostól, a szén-monoxidtól, megfizethetetlen. Ehhez azonban az egyszeri kiadás mellett rendszeres karbantartás is szükséges.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. október 23.
Orbán Viktor miniszterelnök (b2) az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján tartott állami ünnepségen a Terror Háza Múzeum elõtt 2017. október 23-án. Mögötte Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter (b).
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.