Élet-Stílus

Fagyi jól van, de a rab rókák lerághatják a lábukat

A múlt hét végén mindent vitt a cukiságfaktor, amikor az ország egy emberként drukkolt Fagyinak, a rókának, aki január 10-én a népszigeti hajójavító egyik stégjéhez fagyott. Az Állatmentő Liga munkatársai vágták ki a jégből. A legutolsó hírek arról szóltak, hogy Fagyi farkának egy részét és egyik lábát feltehetően amputálni kell a fagyási sérülések miatt – de élete nincs veszélyben, ez esetben vadasparkban folytatja pályafutását.

A jó hír, hogy azóta Fagyi négy lábra állt, vagyis egészen biztosan ép és egészséges. Farkának egy részéről viszont le kellett mondania, ami szerencsére önmagában nem akadályozza meg, hogy visszatérjen a természetbe

– tudtuk meg Pataki Gábortól, az Állatmentő Liga vezetőjétől.

Egyelőre jól bírja

Rendesen eszik, külsőleg úgy fest, teljesen egészséges. Jelenleg karanténban van, továbbra is vizsgálják. Ha minden rendben megy, tavasszal térhet vissza a “vadonba”, vagy ha rosszul alakulnak a dolgok, vadasparkba költöztetik.

Sok múlik azon is, hogy bírja a gondoskodást, hiszen ne feledjük, vadállatról, ráadásul egy rókáról beszélünk. Ez a faj rettegi az embert, nem bírja a fogságot: megesik, hogy a ketrecbe zárt róka kínjában, félelmében önmagát sebesíti meg, akár lerágja a saját lábát.

Fagyi egyelőre fáradt még, gyenge, lábadozik, úgy tűnik, beletörődött a sorsába – mondja Pataki Gábor. Meglátjuk mi lesz majd, ha újra felerősödik. Amennyiben “nekivadul”, akár sokkal korábban is elengedik, semmiképp nem szabad hagyni, hogy még nagyobb lelki törést szenvedjen.

Szó szerint ki kellett vágni, törni a jégből:

Megviseli az ember közelsége, az Állatvédő Liga munkatársain nagy a felelősség: ha hozzászokik az emberekhez, később biztosan nem élhet szabad életet. Márpedig a cél ez lenne, ezért az állatvédők kerülnek vele minden kapcsolatot – persze a vizsgálatokon kívül. Nem simogatják, nem becézik, csak bedobják neki az ételt és magára hagyják.

Hogyan fagyott a stéghez?

Fagyi esete eszünkbe juttatta a csángó népmesét, amelyikben a róka igencsak rászedi az ostoba medvét. Miután a paraszttól halat lopott, beadja a mackónak, hogy ő fogta: a farkát belógatta a léken, hamarost hallal megrakva húzta ki. A medve ki is próbálja, de farka a lékbe fagy. Azt hiszi, most aztán tele van hallal, addig próbálja kihúzni a vélt zsákmányt, míg orra bukik, farka a befagyott lékben marad.

Azóta falatnyi a medve farka, és persze máig próbálja elkapni a rókát a revansért.

Fagyi esete kísértetiesen hasonlít a medvééhez, de ő egy róka, és cseppet sem ostoba. Mégis, hogyan fagyhatott oda a lába és a farka a fotók tanulsága szerint egyáltalán nem mély vízbe? Erre adunk választ délutánra tervezett, következő cikkünkben.

(Kiemelt kép forrása: Állatmentő Liga)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik