Élet-Stílus

Ezek a legfontosabb lépések, amikkel elkerülhető a „csendes gyilkos”

Szinte nem múlik el hónap egy fűtési szezonban sem úgy, hogy ne hallanánk a szén-monoxid újabb áldozatairól. A rendkívül veszélyes mérgező gáz ránk is leselkedik. Ám ha a következő alapszabályokat betartjuk, elkerülhetjük, hogy még egyszer utoljára bekerüljünk a hírekbe.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Ismerd meg az ellenséged

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz. Ettől lesz igazán veszélyes és innen kapta rettentő becenevét, a „csendes gyilkost” is. Jellemző tünetei a fejfájás, az émelygés, a hirtelen ránk törő fáradtság. Sajnos ugyanilyen jellemző az is, hogy gyakran már késő, mire ezeket észleljük. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy lebecsüljük a gyilkos gázt.

Az alapoknál

Szerencsére nem vagyunk védtelenek a szén-monoxid ellen. Ha új lakást, házat építünk, már a kezdetektől sokat tehetünk magunk és családunk védelmében. Első lépésként bízzuk megbízható szakemberre a fűtésrendszer tervezését és kiépítését.

Dolgozzon a kéményseprő 

A szén-monoxid mérgezések egyik leggyakoribb oka a nem megfelelően ellenőrzött és karbantartott kémény. Ráadásul, ahogy a gyilkos gáz, úgy a kémény lehetséges problémái is láthatatlanok számunkra. Márpedig a nyílt égésterű gázos berendezésekből, mint  például a cirkókazán, a beszűkült kéményen át nem távozik elegendő égéstermék, ez pedig könnyen tragédiához vezethet. Évente ellenőriztessük a kéményt, és figyeljünk rá, hogy a kéményseprők valóban meggyőződnek a hibátlan szellőzésről.

Karbantartás évente

A gázos fűtőberendezéseket évente egyszer ellenőriztetni, karbantartani kell. Ha ezt és a kémény tisztességes ellenőrzését minden évben elvégeztetjük, akkor a minimálisra szorítottuk a szén-monoxid mérgezés lehetőségét. Már a biztonságunkon sem érdemes spórolni, de ne feledjük azt sem: így gondoskodhatunk arról, hogy a kazán a lehető legkisebb gázfogyasztás mellett lássa el a feladatát.

Szellőztessünk

Ha nyílt égésterű tüzelőberendezésünk van, mindenképpen gondoskodjunk a levegő utánpótlásáról. Az ilyen berendezések az égéshez szükséges oxigént a lakás levegőjéből nyerik, és ha már osztoznunk kell rajta, ne legyünk szűkmarkúak. Ha nem vigyázunk, a kazán gyorsan elhasználja a helyiség oxigénjét, ami a szén-monoxid szint kóros emelkedéséhez vezet. Ha ilyen eszközzel fűtünk, szellőztessünk gyakran.

A szén-monoxid-jelző

Ha biztosra akarunk menni, vegyünk szén-monoxid-jelzőt, de ne a legolcsóbbat. A silány minőségű eszközök hajlamosak gyakrabban riasztani, mint kellene. Ez idegesítő, és oda vezethet, hogy akkor sem vesszük komolyan, ha tényleg baj van. Megbízható gyártótól és forgalmazótól vásároljunk, és ne gondoljuk, hogy ezzel a fenti lépéseket kiváltottuk: a riasztó csak egy kiegészítő biztonsági eszköz.

Szégyen a futás?

Ha megszólal a riasztó, vagy még időben észleltük magunkon vagy másokon a tipikus tüneteket, akkor azonnal nyissuk ki az összes nyílászárót. Kapcsoljuk le a kazánt, majd haladéktalanul hagyjuk el a lakást, és ne is menjünk vissza, amíg szól a riasztó. Ha a tünetek alapján fennáll a mérgezés veszélye, azonnal kérjünk orvosi segítséget.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik