Élet-Stílus

Az állával vonszolta magát mobiljához, hogy segítséget hívjon, miután nyaktól lefelé lebénult

A 29 éves kanadai férfi egyedül volt otthon, amikor bénultan esett össze.

Andrew Cho már a barátaival fogyasztott vacsora közben érezte, hogy valami nincs rendben vele. Szédült, étvágytalan volt, karjai pedig zsibbadni kezdtek, ezért úgy döntött, inkább hazagyalogol az étteremből vancouveri otthonába. Amit nem tudott, hogy egy ér elpattant a gerincében, a C3 és C4-es csigolyánál, és csak idő kérdése volt, hogy az egyre növekvő nyomás miatt megbénuljon.

Amikor hazaért, felhívta egyik, ápolónőként dolgozó barátját, aki azt javasolta, feküdjön le, de előbb nyissa ki a bejárati ajtót, hogy a mentősök be tudjanak menni hozzá, ha esetleg segítségre lenne szükséges. Amikor azonban felállt, bénultan esett össze.

„Szörnyű volt. A saját tested ejt rabul” – mondta el a kórházban fekvő Cho vasárnap a South China Morning Postnak adott interjújában. A férfira „igen nagy pánik” tört rá, de nagy szerencséje is volt: a mobilja tőle alig 25 centiméterre, a kijelzővel felfelé esett le mellé a padlóra, ő pedig félig arccal lefelé. Így volt esélye elérni a telefont.

Ez azonban hatalmas akaraterőt igényelt, hiszen csak a fejét tudta mozgatni. Az egykori profi mountain bike-os végül minden erejét összeszedve az állával vonszolta magát oda a telefonjához. „Legalább öt percbe telt” – mondta el Cho a Postnak. Majd a nyelve hegyével nagyjából öt próbálkozás után sikerült aktiválnia a telefon hangfelismerő rendszerét, és felhívnia a 911-es segélyhívót.

„Nem tudom, hogyan csinálta” – mondta el a Postnak Choe gyerekkori barátja, Danny Brody. „Kipróbáltam én is, lefeküdtem, és megpróbáltam az állammal vonszolni magam, és szinte lehetetlen. De neki sikerült.” – tette hozzá a férfi.

Tíz perccel a segélykérő telefon után a tűzoltók feltörték Cho ajtaját, és gyorsan kórházba szállították, ahol azonnal egy négyórás műtéten esett át. Azóta minden egyes nap folyamatosan javul az állapota, de még nagyon távol van attól, hogy újra lábra tudjon állni. Jobb oldalán a lábfejét, lábát, karját és csuklóját már egy kicsit tudja mozgatni, a teljes gyógyuláshoz azonban az orvosok szerint még akár két évet is várnia kell.

Brody egy netes adománygyűjtő oldalt hozott létre barátja megsegítésére, ahol mostanra már több mint 91 ezer dollárt gyűjtöttek össze számára az egész világról. És folyamatosan kapja a bátorító üzeneteket az egész világból, köszönhetően a hegyikerékpáros közösségnek, ahol hamar híre ment, hogy mi történt Chóval. Aki mindezt egy videóban köszönte meg, közölve, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy teljesen felépüljön, és végül kisétáljon a kórházból.

És remélhetőleg utána újra nyeregbe pattanhat, hogy hegyeken száguldozzon kerékpárjával, mint ezen az alábbi videón.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik