Élet-Stílus
Handout image: Dublin Zoo introduces a sparkling new method to monitor their female white rhinos, Ashanti and Zanta, which involves adding different coloured glitter to the rhinos' feed to make it possible to tell the difference between their droppings.

Tudomány: kiderült, milyen sok közös dolog van az orrszarvú kakájában és egy Facebook-posztban

Boros Júlia
Boros Júlia

felszerk. 2017. 01. 14. 15:04

Korábban a témában:

Fontos felfedezést tett kutatók egy csoportja: rávilágítottak, milyen meglepő módon hasonlít a szélesszájú orrszarvúk széklete egy Facebook-poszthoz – a tanulmányt a Proceedings of the Royal Society B nevű kiadványban tették közzé, itt szúrta ki az LA Times.

Az közismert dolog, hogy az állatok

nem csak úgy céltalanul kakálgatnak ide-oda, ürüléküknek fontos üzenetértéke van.

Nem véletlen, hogy a zsákmányállatok minden erejükkel igyekeznek eltüntetni ürülékük szagát, míg a kutyák észvesztve pisilgetnek körbe mindent, amit a sajátuknak gondolnak. Hasonlóképpen működik ez a szélesszájú orrszarvúknál is, akik egyfajta üzenőtáblának használják székletüket. De nem csak elijesztésnek, vagy területük megjelölésének, hanem ennél sokkal komplexebb módon konkrét kommunikációnak.

Azt, hogy az orrszarvúak egymásnak üzennek ürülékükkel, már a ’70-es években gyanítani kezdte egy dél-afrikai kutató, Norman Owen-Smith, azonban azt, hogy ez az állatok közötti kommunikációban mennyire fontos, csak most kezdik felismerni. Az orrszarvúaknak nagyon rossz a látásuk, és nagyban támaszkodnak a szaglásukra – így érthető, miért találják olyan jó kommunikációs mérföldköveknek a nagyon magasra halmozódó székletüket.

A kutatócsoport, akik most kimondottan erre az üzengetésre koncentrálva figyelték meg az állatokat, észrevették, hogy vannak kimondottan olyan közösségi ürítőhelyek, melyeken kimondottan üzenési céllal székelnek. El is jutottunk oda, hogy mi a közös a Facebook-posztban és egy orrszarvú-kakában:

mindkettőt a megfelelő felületen/területen, kommunikációs céllal helyezik el.

Az egész tanulmány nagyon érdekes, az összes következtetést itt lehet elolvasni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The Tesla Semi, the company's electric big-rig truck is seen in this undated handout image released on November 16, 2017.  Tesla/Handout via REUTERS     ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.  NO RESALES. NO ARCHIVE.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.