Élet-Stílus
Man connects the gas boiler to the pipes with a wrench

Kazánkarbantartás – így biztosan nem verik át

24.hu
24.hu

2017. 01. 09. 11:01

Tisztességes összegbe került a kazán fűtési szezon előtti karbantartása – de vajon a szakember is az volt? Segítünk egy kicsit: ha ezekre odafigyel, biztosan nem verik át.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Legyünk tudatos fogyasztók. Különösen akkor legyünk azok, ha az egészségünkről és a biztonságunkról van szó. A gázüzemű fűtőberendezések karbantartásánál nincs fontosabb teendőnk a fűtési szezon előtt. Ha pedig az erre szánt összeget – nagyon helyesen – nem sajnáljuk magunk és családunk biztonságára fordítani, akkor költsük el jól.

Az első lépés a szakember kiválasztása. Ez mehet egyszerűen, mondjuk mert a kazán gyártója előírta, melyik szakszervizhez fordulhatunk. Vagy mehet keserű tapasztalatok sora alapján, esetleg úgy, hogy ajánlottak valakit. Ám ha néhány fontos részletre odafigyelünk, akkor valóban nyugodtan alhatunk.

A karbantartás legfontosabb eleme az égő és hőcserélő állapotának vizsgálata és alapos tisztítása. A látható felületek egyszerű portalanítással is tisztíthatók, de a legtöbb alkatrészt át kell mosni. Ha ezekre egyszer ráfúj a szerelő és ezzel befejezettnek tekinti a munkát, akkor ne hívjuk többet. Hasonlóan alaposan kell eljárni a kazán keverőcsöveivel, a gyújtó vagy ionizációs elektródák felületével, illetve a fúvókával és a szűrővel – attól függően, hogy milyen kazánunk van. Ne féljünk megkérdezni a szerelőt, hogy éppen mit csinál – és azt sem, hogy mit nem.

A régebbi kombikazánoknál érdemes a mozgó alkatrészekre koncentrálni, alaposan megvizsgálni, ha szükséges cserélni és vízkőmentesíteni őket.

Ha azt látjuk, hogy a csővezetékeket és a fődarabokat is alaposan letisztították, az általában az igényes, alapos munka ismérve.

Egészen nyugodtan csak akkor engedjük el a szerelőt, ha a fentebb ecsetelt munkák után ellenőrzi a beállításokat, a biztonsági berendezéseket, azaz újra üzembe helyezi a teljes fűtésrendszert. Jó tudni azt is, hogy a szerelők a karbantartás lépéseit dokumentálják – ha nem, akkor baj van -, a lap egyik példányát pedig megkapjuk, mielőtt elköszönnek.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a gázkészülékek évi rendszeres karbantartása nem csak azért fontos, hogy a lehető leggazdaságosabban működtessük a fűtésrendszert. Hanem elsősorban azért, mert így biztosíthatjuk, hogy a szén-monoxiddal, a csendes gyilkossal csak a hírekben, és ne az otthonunkban találkozzunk.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.