Élet-Stílus

Újabb kutya pusztult el a kozmetikus után

Szinte napra pontosan két hónap különbséggel pusztult el két kutya, miután gazdáik kozmetikushoz vitték őket. Az első eset még októberben történt Tatabányán, a másik néhány nappal ezelőtt, december végén Szombathelyen. Mindkét gazdi a kutyakozmetikust hibáztatja kedvence halála miatt. De hogyan történhet egyáltalán ilyen? Az egyik képzőközpont ügyvezetője szerinte normális esetben elképzelhetetlen, hogy egy kutyakozmetikus halálos sebet ejtsen egy négylábún. 

Októberben a Kemma.hu számolt be arról, hogy egy hatéves yorkshire terrier elpusztult, mert a kutyakozmetikus „agresszíven viselkedett vele és fejbe vágta egy fésűvel”. A portál a Facebookon látott híresztelésekre hivatkozva állította ezt. A cikk szólt arról is, hogy a panelben működő üzletről a tízemeletes tömbben élő szomszédok és a környék lakói nem tudnak sok jót mondani. Szerintük egy ideje már sokan félve hordták oda az állatokat. Elmondták azt is, hogy állítólag a kutyakozmetikus egyedül dolgozott, és nem engedte, hogy a gazdák munka közben „zavarják”.

Később a Tények is megszólaltatta az állatkínzással vádolt kozmetikust, aki elmondta, nem kizárt, hogy „fésülés közben odakoppintott egy erősebbet a négylábú fejére”.

Ezen eset kapcsán felvettük a kapcsolatot a Komárom-Esztergom megyei Rendőr-főkapitánysággal. Takács József sajtószóvivő elmondta, még nem került pont az ügy végére, tehát egyelőre nem tisztázott, hogy mi történt a kutyával.

A Tatabányai Rendőrkapitányság állatkínzás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított büntetőeljárást. Jelenleg ott tart az ügy, hogy a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának szakértője vizsgálja a kutya elpusztulásának okát. Jelenleg ennek a szakértőnek a véleményére várnak a kollégák.

–  nyilatkozta lapunknak Takács.

Néhány napja, december végén egy nagyon hasonló esetet kapott fel a sajtó. Egy yorki keverék kutya gazdája szerint egy szombathelyi kutyakozmetikus törhette el négylábú kedvence állkapcsát.

Egy nyilvánosan olvasható Facebook bejegyzésben a kutya gazdája ezt írja:

(…) a kutyát már úgy vettem át, hogy eléggé kába állapotban volt. Ropogott valami a szájában egész úton hazáig sírt a kiskutyám! Majd felhívtam a kutyakozmetikust és elmondása szerint „megharapott és kitört egy foga és jó lenne orvosnak megmutatni” . (…) A telefonbeszélgetés után bevittem a NOÉ Állatambulanciára,  ott megröntgenezték, majd közölte velünk a doktor úr hogy eltörték az állkapcsát és belső bevérzések vannak a szájában, és ez komoly és sürgős műtétre lenne szüksége Budapesten! Sajnos ezt vállalni nem tudtuk, így elaltatásra került sor!

A kutyakozmetikus szintén a közösségi oldalon reagált a vádakra. Egyértelműen kijelentette, nem csinált az ebbel semmit, és „tiszta lelkiismerettel áll a hamis vádaskodás, rágalmazás elé”.

Pötyike kozmetikázása alatt két vendéggazdi végig, sőt egy harmadik a kozmetikázás utolsó fél órájában követte a kiskutya szépülését. Probléma vele csak az első pillanatokban volt, csattogtatta a fogat, belekapott a kezembe, de ez nálam nem ügy. A fürdetés, szárítás, nyírás alatt nyugodt volt, jól viselkedett, semmi nem történt vele. A szépülés után még ajándékba kötött kutyaruhát is kapott, nehogy megfázzon. A kutyának semmi baja nem volt, amikor a gazdáinak átadtam, akik örültek, hogy milyen szép lett. Mindenki tudja rólam, akik ismernek, hogy ha azt látom, hogy ha egy kutya nincs jól, azonnal felmegyek vele az állatorvosainkhoz.

A rendőrség ebben az ügyben is állatkínzás miatt indított büntetőeljárást.

Rengeteg kérdés van, de válaszok még nincsenek

A két kutya esete kapcsán megkerestünk egy állatorvost, aki leszögezte, a konkrét ügyekben nem tud nyilatkozni, egy dolog azonban biztos,

a kistestű kutyák szervezete rendkívül érzékeny, a túltenyésztés miatt jóval több a betegségük is.

Jellemzőek az ízületi és fogazati problémák, a yorkiféléknek pedig kifejezetten gyenge az állkapcsuk.

Csontgyengeség esetén elképzelhető a szimfízisnek (ahol a két állkapocsszár összecsontosodik) az elválása, szétválása. Ez elég gyenge szerkezet. Kisebb megerőltetéstől is elválhat. Az állkapocs szára viszont elég erős, az nem szokott kisebb erőhatásra csak úgy eltörni. Természetesen a konkrét esetről látnom kellene a röntgent ahhoz, hogy véleményt tudjak mondani.

– magyarázza dr. Wladár Zoltán.

A szimfízis-szétválást egy viszonylag egyszerű beavatkozással lehet orvosolni, ami 25-30 ezer forintba kerül, az állkapocsszár-törés viszont már jóval bonyolultabb, nem minden rendelőben tudják megműteni, specialista kellhet hozzá, és csaknem 80 ezer forint az ára – folytatja a szakember.

Szigorú képzést kapnak a kozmetikusok

Klemens Katalin, harminc éves tapasztalattal rendelkező egykori kutyakozmetikus, jelenleg a Tapis Oktatási Központ ügyvezetője elmondta, normális esetben elképzelhetetlennek tartja, hogy egy kutyával szépülés közben történjen olyasvalami, ami életveszélyes sérülést, hovatovább a halálát okozza.

Mi egy iskola vagyunk, ahol felnőttképzés keretében több agrárképzés mellett kutyakozmetikusokat is képzünk. Azt kell mondjam, hogy mind közül ennek a szakmának a legszigorúbbak a követelményei. Száz végzősből 25-en megbuknak, míg a többi képzésen ugyanez az arány 100-ből kettő. Az állatokkal való bánásmód a fél éves képzés alatt végig jelen van, és számtalan olyan technikát és módszert tanítunk a kollégáknak, amivel barátságos módszerekkel tudják fegyelmezni az állatokat. Szigorúan tilos megütni őket! Nem csak a vizsgán, de aki a képzés alatt ilyet tesz, azt meghurcolja a szakma.

Az ügyvezető asszony nem volt ott sem a tatabányai sem a szombathelyi eseteknél, de állítása szerint, ha feltételezzük a szakmaiságot, akkor csupán egyetlen lehetőség van arra, hogy egy kutya megsérüljön fodrászkodás közben, és ehhez egy kefe édeskevés.

Az állkapocstörés normál esetben teljességgel elképzelhetetlen, egyszerűen nem lehet ilyen sérülés. Maximum az fordulhat elő, hogy a kutya ugrál, és a kozmetikus véletlenül belecsíp egy kicsit az ollóval. De hozzáteszem, azt is megtanulják a képzés alatt, hogy hogyan kell lekezelni a sebet, vagy ha éppen akkora a sérülés, akkor kihívja az állatorvost.

A szakmában az állatok elkábítása sem megengedett, az izgága, esetleg agresszívebb ebeket ki lehet kötni, illetve be lehet kötni a szájukat, hogy ne jelentsenek veszélyt a kozmetikusokra.

Klemes Katalin hozzáteszi, időnként előfordul, hogy a gazdik nehezítik meg a szakemberek dolgát. Az ebeket az utóbbi 10-15 évben egyre többször tartják gyerekpótlékként. Mindez az egyébként is túltenyésztett kistestű kutyusokra jellemző, akik a gazdák féltésétől idegesek, stresszesek lesznek, és gyakran rettegnek az idegenektől. A szakember szerint az állatnak is jobb volna, ha nagy szeretetben ugyan, de valamivel szigorúbban nevelnék, úgy, hogy az állat mindig tisztában legyen azzal, hogy ki a főnök a családban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik