Élet-Stílus

Le Havre: újjáépített világörökség Normandiában

Az UNESCO Világörökségi Listájára nemcsak régi emlékek kerülnek fel, de időnként felbukkannak egészen új látnivalók is – ilyen például Le Havre Normandiában.

A kikötőváros Franciaország északnyugati részén, a Szajna jobb partján fekszik. Otthont ad többek közt a Le Havre Egyetemnek, s Franciaország kulturális és történelmi városa címet viseli. Ez az első normann város, amely a középkorban még csak egy halászattal és mezőgazdasággal foglalkozó falucska volt. Tengerpartja gyönyörű, múzeumainak gazdagsága pedig arra emlékeztet, hogy itt született meg az impresszionizmus. Mégsem ezért a legérdekesebb.

Le Havre-t 1517-ben alapították, de a II. világháború során súlyos bombatámadások érték, melyek során 5.000 lakos meghalt és 80.000-en maradtak fedél nélkül. A belváros nagy részét a földdé tették egyenlővé, az épületeket lerombolták vagy teljesen használhatatlanná váltak. Az elpusztult területet hosszú tervezés után azonban teljesen újjáépítették 1945 és 1964 között.

Fotó: Francia Idegenforgalmi Hivatal
Fotó: Francia Idegenforgalmi Hivatal

Alig több mint 50 éve ez a frissen felépített új kerület lett a város adminisztratív, kereskedelmi és kulturális központja. Az UNESCO szakértői szerint a háború után újjáépített városok közül Le Havre kiemelkedik példamutatóan egységes építészete révén, ezért 2005 júliusában felkerült a listára. A modern épületek tervezése során figyelembe vették a város tradícióit, történelmi épületeit, de ugyanakkor friss megközelítéseket, korszerű megoldásokat alkalmaztak. Le Havre modern városrészére, a tengerre és a Seine-öbölre a legjobb kilátás a Jardins Suspendus parkból érhető el, mely egy 19. századi erőd területén található. Ugyanakkor a városháza épületének tetején lévő kilátó is látogatható előzetes egyeztetés alapján.

A látványosságok közé tartozik még a Saint-Joseph templom, a Graville rendház a XI-XII. századból, és a XVI-XVII. századi Notre-Dame katedrális.

Fotó: Francia Idegenforgalmi Hivatal
Fotó: Francia Idegenforgalmi Hivatal

Az építészeti értékek mellett az impresszionizmus fontos központja is. Itt található a Malraux Múzeum, mely a tengerrel szemben található és Párizs után Franciaország első számú impresszionista gyűjteményével büszkélkedhet. A múzeumban Claude Monet alkotásai közül is többet megcsodálhatunk. A művész Le Havre-ben nőtt fel, 16 évesen költözött Párizsba, de gyökereiről sosem feledkezett meg. Gyakran festett Le Havre-ben látott tájakról, kikötőkről.

Aki pedig elfáradt a kultúrsokkban, annak remek kikapcsolódást nyújt Le Havre 2 km hosszú homokos és apró köves parti sétánya, mely a városközponttól 500 méterre található 17 étteremmel, márciustól szeptemberig pedig a tengerre néző teraszokkal.

Fotó: Francia Idegenforgalmi Hivatal
Fotó: Francia Idegenforgalmi Hivatal

A kikötőben gyakorta indítanak idegenvezetővel ellátott hajókirándulásokat. A városban érdemes sétálni is, hiszen 65 park és közkert található itt, s Le Havre közepén közel 200 hektárnyi erdős terület van.

Emellett ha lehetőségünk van rá, érdemes megnézni a Honfleur és Le Havre között a Szajnán mintegy 2 kilométer hosszan átívelő Pont de Normandie hidat. A gigantikus műalkotás, a Normandiai híd tipikusan francia, inkább esztétikai – és nem ésszerű – építészeti szempontok vezérelték az alkotókat. Látványnak mindenképp rendkívüli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik