Élet-Stílus

A harcsa már meg is nyerte 2017-et

A Magyar Haltani Társaság októberben indított szavazást honlapján a 2017-es az Év hala cím elnyeréséért. A korábbiakhoz hasonlóan most is három őshonos jelölt közül lehetett választani:

a harcsa 48 százalékkal lett első, jócskán megelőzve a 37 százalékos paducot, és köröket verve a 16 százalékos halványfoltú küllőre.

A vizák eltűnése után a magyar vizek legméretesebb hala a harcsa. Hosszú életű hal, amely egész életében növekszik, másfél évszázada még kétmázsás példányokat is fogtak vizeinkből, de ma már a 100 kg fölöttiek is ritkaságszámba mennek.

Kedvelt élőhelyeik a lassú folyók és az állóvizek, táplálékukat tekintve nem igazán válogatósak, az apró halivadéktól a víz felszínén úszó kiskacsákig mindent felfalnak. Ikráikat általában júniusban rakják le, többnyire a fűzfák bojtos gyökérzetére vagy az árvíz alá került bokrokra. A hím gondosan őrzi és védi ezeket.

A faj mesterséges szaporítási módszere igazi hungarikum, amit napjainkra más országok is átvettek. Az üzembiztos technológia lehetővé teszi a tógazdasági és a medencés áruharcsa-termeléshez szükséges ivadék előállítását. Szálkamentes, ízletes húsa a harcsát egyik legkedveltebb étkezési halunkká teszi, amiből a jelenleginél lényegesen nagyobb mennyiség is helyet találhatna a háztartásokban és a vendéglátóiparban.

(Kiemelt kép: MTI/H. Szabó Sándor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik