Élet-Stílus

Szilveszteri állatmentőket keresnek

kutyak(210x140)(1).jpg (szilveszter, kutya, )
kutyak(210x140)(1).jpg (szilveszter, kutya, )
A leghangosabb ünnep sok kutyát, macskát üldöz el otthonából. Több tucatnyian készülnek, hogy hazajuttassák az elkóborolt állatokat.

Márciusban írtunk Pintér Attiláról, aki hét állatával került bajba, miután egyszerre veszítette el az albérletét és a munkáját. Helyzete azóta megoldódott és továbbra is az állatoknak szenteli szinte minden percét.

attila

Ő az, aki három éve elindította a szilveszteri állatmentő ügyeletet. Társaival olyan önkénteseket keresnek, akiknek van chipleolvasójuk, tudnak állatot befogni, szállítani, be tudnak fogadni pár napra egy-egy kutyát, macskát vagy csak adminisztrációs, szervezői munkában tudnak segíteni.

A Szilveszteri Állatmentő ügyelet Facebook-csoportjában lehet jelentkezni. 

A petárdás, tűzijátékos óévbúcsúztatót csöppet sem kedvelik az állatok, nekik a durrogás elviselhetetlen, ijesztő hang, ami miatt azonnal menekülni próbálnak, és ha van rá módjuk, világgá szaladnak.

Január első hetében az év más időszakához képest 25-30 százalékkal több – körülbelül 120-150 – kóbor kutya kerül például a fővárosi, Illatos úti ebtelepre. Az állatok nagy része sok esetben megkerül, de sokat elütnek vagy sosem találnak haza. A kóborrá váló állatok néhány óra alatt 5-10 km-ert is képesek megtenni.

A bajt elkerülendő szilveszter környékén javasolt még a chipes állatokra is bilétás nyakörvet kötni névvel, címmel, telefonszámmal. Valamint otthon célszerű a leghangszigeteltebb szobát, udvarrészt, garázst választani a cicáknak, kutyáknak. Félősebbeknek még akár nyugtató is beszerezhető az állatorvostól.

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet segít abban is,  mit kell tenni kóbor kutya láttán, illetve hívható a 30/272-4073-as szám.

Korábbi cikkünkben mi is felhívtuk már rá a figyelmet, hogy a chip nem segít megtalálni az elkóborolt állatot, ha azt nem regisztrálták.

Állatorvosok is magyarázzák, miért nem buli a kutyáknak a szilveszter:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik